ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2014

Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη


Ένα θαύμα της φύσης!

Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014 το σχολείο μας είχε τη χαρά να επισκεφθεί το σπήλαιο του Αγγίτη ποταμού, το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου, που βρίσκεται στο Νομό Δράμας στον Δήμο Προσοτσάνης. 

Η εμπειρία ήταν μοναδική καθώς το σπήλαιο ήταν πλούσιο από εντυπωσιακές και επιβλητικές εικόνες.
Το συνολικό μήκος του φτάνει τα 21 χιλιόμετρα αλλά μόνο τα 500 πρώτα μέτρα είναι επισκέψιμα από το κοινό γεγονός που μας άφησε με μια μικρή απογοήτευση! Οι εικόνες ήταν τόσο ξεχωριστές που η ξενάγησή μας θα θέλαμε να κρατήσει λίγο παραπάνω. 
Η υγρασία, όπως είναι φυσικό, είναι αρκετά υψηλή αλλά η θερμοκρασία του παραμένει σταθερά στους 17ο C. 
Με τον Αγγίτη ποταμό να κυλάει συνεχώς δίπλα μας και με τεράστιους σταλακτίτες να κρέμονται από την οροφή προχωρούσαμε στο εσωτερικό του βουνού και βλέπαμε με δέος αυτό το θαύμα της φύσης. 
Στο σπίτι τους μας υποδέχθηκαν, φυσικά και οι νυχτερίδες που πετούσαν πάνω από τα κεφάλια μας, πλάσματα άκακα και τελείως παρεξηγημένα. Εκτός από τις νυχτερίδες στο σπήλαιο αυτό ζουν μοναδικά είδη ψαριών όπως η μπριάνα, το τυλινάρι και η πετροκαραβίδα.
Επίσης, στο σπήλαιο έχουν βρεθεί διάφορα απολιθώματα από ζώα που χρησιμοποίησαν ως καταφύγιο κατά το παρελθόν το σπήλαιο όπως άλογα και μαμούθ. Τα οστά αυτά φυλάσσονται στο μουσείο της Δράμας.

Αν και οι φωτογραφίες στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής απαγορεύονταν, ωστόσο περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες μπορεί να δει κανείς στην ιστοσελίδα του facebook που επιμελείται προσωπικά ο σπηλαιολόγος κ. Ντιάφας Νίκος.