ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Τρίτη, 20 Ιανουαρίου 2015

UNICEF:Σχολεία Υπερασπιστές των παιδιών

Τα δικαιώματα των παιδιών στην τάξη και στην πράξη


Το σχολείο μας συμμετέχει και φέτος στο παγκόσμιο πρόγραμμα της Unicef «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» το οποίo τη φετινή χρονιά έχει θέμα: «Τα δικαιώματα των παιδιών στην τάξη και στην πράξη».

Στο πλαίσιο της φετινής συμμετοχής μας στο πρόγραμμα αφού επεξεργαστήκαμε το υλικό που μας έστειλε η Unicef, προγραμματίσαμε και δρομολογήσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίζαμε το θέμα μας. Έτσι, στο πλαίσιο της Ευέλικτης Ζώνης παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο, ακούσαμε τραγούδια τα οποία σχολιάσαμε και συζητήσαμε σε ομάδες, σκεφτήκαμε δράσεις που θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ώστε να στηρίξουμε τους συνανθρώπους μας σε ατομικό, ομαδικό ή εθνικό επίπεδο.

Αξιοποιήσαμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού ( 20/11) και την Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (9/12) και υλοποιήσαμε διάφορες δραστηριότητες. Πιο συγκεκριμένα,  υπήρξε συνεργασία της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας στον σχεδιασμό και την οργάνωση των δραστηριοτήτων. Τα παιδιά κάθε τάξης συζήτησαν και ανέλυσαν τις έννοιες «ανάγκες» και «επιθυμίες». Χωρίστηκαν σε ομάδες παρατήρησης – συζήτησαν και κατηγοριοποίησαν τις ανάγκες τους. Διαπραγματεύτηκαν τόσο μεταξύ τους όσο και με τον ίδιο τους τον εαυτό με σκοπό να τις ιεραρχήσουν και να καταλήξουν στο ποιες από αυτές είναι πραγματικές ανάγκες, σημαντικές για την ανάπτυξή τους και τη συνέχιση της ζωής τους, και ποιες είναι απλά επιθυμίες . Δηλαδή … θα μπορούσαν να ζήσουν και χωρίς αυτές.

Σχεδίασαν τον εαυτό τους, τον ζωγράφισαν και τον έκοψαν γράφοντας πάνω σ΄ αυτόν το μήνυμά τους: Τις σημαντικές ανάγκες για κάθε παιδί. Τι χρειάζεται στην καθημερινότητά του ώστε να αναπτυχθεί στο μέγιστο δυνατό.

Τα ανθρωπάκια και οι αφίσες με τις επιθυμίες και τις ανάγκες τοποθετήθηκαν σε εμφανή σημεία του σχολείου με σκοπό να δώσουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να σκέφτονται και να δρουν καθημερινά υπέρ της ανάπτυξης των παιδιών και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους.