ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2015

Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

«Ο Τρομάρας»

Την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015 το σχολείο μας πραγματοποίησε διδακτική επίσκεψη στο Δημοτικό Θέατρο "Αντιγόνη Βαλάκου" προκειμένου οι μαθητές να παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση  "Ο Τρομάρας", μια διασκευή του ομώνυμου διηγήματος ενός κλασικού Έλληνα συγγραφέα, του Γεώργιου Βιζυηνού. 

Λίγα λόγια για τον Τρομάρα του Γεώργιου Βιζυηνού σε διασκευή –σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη

"Ο Τρομάρας, ένα αγόρι, που όπως προδίδει και το παρατσούκλι του φοβάται ακόμα και τον ήχο της ίδιας του της φωνής, επιθυμούσε με θέρμη να ζήσει μια φυσιολογική ζωή όπως όλα τα άλλα παιδιά. Αποφασίζει, λοιπόν, να αντιμετωπίσει αυτό το μισητό του ελάττωμα που τον κρατούσε εγκλωβισμένο και να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να απαλλαγεί από το βάρος αυτού του ντροπιαστικού ονόματος. Βουτά με αποφασιστικότητα στη ζωή, αναμετράται με προκλήσεις, βρίσκεται αντιμέτωπος με ευχάριστες ή δυσάρεστες ανατροπές και τελικώς αποζημιώνεται για όλο αυτό το μόχθο του κατορθώνοντας να βγει νικητής από όλες τις επικίνδυνες περιπέτειές του, έχοντας ανακαλύψει μάλιστα πως τα κατάφερε επειδή, πολύ απλά, εμπιστεύτηκε τον εαυτό του και την εξυπνάδα του."

Ο Γεώργιος Βιζυηνός στο διαχρονικό αυτό διήγημά του, γραμμένο το 1884, βασίζεται σε ένα παραδοσιακό παραμύθι και μας εξιστορεί, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, «τα κατορθώματα» ενός δειλού και αδύναμου αγοριού που μετατρέπεται σε ένα «υπερήρωα» με τη διαφορά όμως ότι η δύναμή του δε βρίσκεται ούτε στην υπέρμετρη σωματική του δύναμη, αλλά πολύ απλά στην εξυπνάδα του και στην εφευρετικότητα του.


Εν ολίγοις ένα παραμύθι για τι σεβασμό στη διαφορετικότητα των ανθρώπων που παροτρύνει το καθένα μας να ψάξει βαθιά μέσα του τη δύναμή του, να ανακαλύψει τον ήρωα που κρύβει μέσα του και που διδάσκει πως στη ζωή, η εξυπνάδα νικάει τη δύναμη.