ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

ΚΡΗΝΙΔΕΣ

    Κρήνη-δες

     

Οι Κρηνίδες είναι γνωστές για τις ιαματικές πηγές τους όπου και μπορεί να επισκεφθεί κανείς τα Λασπόλουτρα για να ευεργετηθεί από τις θεραπευτικές ιδιότητες του πηλού και των ιαματικών νερών της περιοχής.



Θεωρείται κωμόπολη του νομού Καβάλας, μόλις 17,5 χλμ ΒΔ από την πρωτεύουσα του νομού και με πληθυσμό που αγγίζει περίπου τους 3.300 κατοίκους.




   Σε πολύ μικρή απόσταση από τις Κρηνίδες βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ανατολικής Μακεδονίας, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων. Η ιστορία ξεκινάει από το 360/359 π.Χ. όταν άποικοι από τη Θάσο ιδρύουν την πρώτη πόλη, τις Κρηνίδες. Κάτω από την απειλή των Θράκων οι κάτοικοι ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄ ο οποίος διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης την καταλαμβάνει και της δίνει το όνομά του.
  Μετά τη μάχη το 42 π.Χ, η πόλη γίνεται ρωμαϊκή αποικία και λόγω της θέσης της δίπλα στην Εγνατία οδό αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους τα τείχη της πόλης ανοικοδομούνται και κτίζονται πύργοι και το τείχος της ακρόπολης.




   Σημαντικοί σταθμοί στην ιστορία της ευρύτερης περιοχής είναι η επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου όπου και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης, γεγονός που ανέδειξε την πόλη σε μητρόπολη του χριστιανισμού, καθώς επίσης και η βάπτιση της πρώτης Ευρωπαίας Χριστιανής, της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας από τον Απόστολο Παύλο. Στον κοντινό οικισμό της Λυδίας βρίσκεται ένας ξεχωριστός ναός αφιερωμένος στην Αγία Λυδία.




Συγκινητικές είναι οι στιγμές στο χώρο αυτό, όπου κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου τελούνται βαπτίσεις ενηλίκων στο υπαίθριο βαπτιστήριο του Ζυγάκτη ποταμού.



   Αρχαιολογικές ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή ξεκίνησαν το 1914 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, ενώ μετά το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο οι αρχαιολογικές ανασκαφές διενεργήθηκαν πιο συστηματικά από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και από την Αρχαιολογική Εταιρεία. Σήμερα τα ευρήματα αυτά μπορεί να τα θαυμάσει κανείς στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Φιλίππων καθώς επίσης και στον υπαίθριο χώρο γύρω από αυτό.








   Ιδιαίτερα δημοφιλή στον κόσμο είναι τα φεστιβάλ που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων κατά τα οποία πραγματοποιούνται διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα που προσφέρουν θέαμα και διασκέδαση στους θεατές.