ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Η ιστορία του εθνικού ύμνου


ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ



Σε γνωρίζω από την κόψη 
του σπαθιού την τρομερή,
σε γνωρίζω από την όψη 
που με βιά μετράει τη γη.

Απ'τα κόκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!



ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ


Διονύσιος Σολωμός
Ο εθνικός μας ποιητής
Κάθε έθνος έχει το δικό του εθνικό ύμνο. Το τραγούδι δηλαδή εκείνο που αντανακλά τα πάθη, τους αγώνες και τα ιδανικά μιας φυλής, ενός έθνους. Τραγούδι που στο άκουσμά του οι ψυχές πάλλονται από δέος και τα μάτια δακρύζουν από υπερηφάνεια.

Πριν, όμως, αναφέρουμε τη σημασία που έχει ο εθνικός ύμνος για κάθε λαό, και ιδιαίτερα για τον ελληνικό, ας κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία του. Δηλαδή, με άλλα λόγια για το πώς ξεκίνησε και ποια είναι η ιστορία του.

Στους αρχαίους μας προγόνους ψάλλονταν προς τιμή των θεών και των ηρώων. Οι ύμνοι αργότερα μπήκαν και στην εκκλησία και στα χρόνια του Βυζαντίου αναφωνούνταν για τους αυτοκράτορες και τους ηγεμόνες.

Από τους τελευταίους αυτούς ύμνους προς τους ηγεμόνες και τους αυτοκράτορες προέκυψαν και οι εθνικοί ύμνοι που επικράτησαν και στην Ευρώπη στα τέλη του 17ου αιώνα , και αφού έγινε η σύνθεση και η μελοποίησή τους αποδίδονταν προς τιμή του Έθνους και των Ηρώων του.

Ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος γράφθηκε από το Ζακυνθινό ποιητή Διονύσιο Σολωμό το Μάιο του 1823. Αναφέρεται στην Επανάσταση του 1821, στα κατορθώματα των Ελλήνων, σε ηρωικές μάχες και στη στάση που κράτησαν οι ισχυροί της Ευρώπης στον αγώνα των Ελλήνων. Χαιρετάει την Ελευθερία και κάνει έκκληση για την αποφυγή της διχόνοιας. Αποτελείται από 158 στροφές τετράστιχες, γραμμένες σε Τροχαϊκό μέτρο και πλεχτή ομοιοκαταληξία. Οι 24 πρώτες στροφές καθιερώθηκαν ως Εθνικός Ύμνος της χώρας μας το 1865. Ψάλλονται μόνο οι δυο πρώτες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η στιγμή που γράφθηκε ήταν μια ώρα εθνικής ανδρείας, γενναιότητας και ηρωισμού. Μια στιγμή που ο λαός έδειξε τη δύναμή του και την πίστη του πάνω στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας και της αυτοθυσίας. Η συγκεκριμένη στιγμή αφορά στους ηρωικούς αγωνιστές του Μεσολογγίου που κράτησαν την αντίσταση των εχθρών γενναία μέχρι την ηρωική έξοδο. Μακριά, μα κοντά για να ακούγεται η μάχη, στο απέναντι νησί της Ζακύνθου καθισμένος ο Σολωμός και ακούγοντας τη μάχη έγραψε το ποίημα που αργότερα αποτέλεσε και τον Εθνικό Ύμνο του Ελληνικού Έθνους.

Η μελοποίησή του έγινε από τον Κερκυραίο μουσουργό Νικόλαο Μάντζαρο, στενό φίλο του Σολωμού. Ποια είναι, όμως, η σημασία του Εθνικού Ύμνου για ένα λαό και ιδιαίτερα για τον Ελληνικό; Η απάντηση είναι γνωστή. Όλοι οι αγώνες, τα πάθη, οι ελπίδες είναι αποκρυσταλλωμένες μέσα σε αυτό που λέγεται Εθνικός Ύμνος.

Ο Εθνικός Ύμνος πέρα απ' όλα αυτά αντανακλά και την ομοψυχία και την εθνική συνείδηση που έχει κάθε έθνος. Γιατί είναι ο ύμνος εκείνος, στο άκουσμα του οποίου όλοι πρέπει να σταθούν προσοχή, και να τιμήσουν με τη στάση τους αυτή τόσο τα ιδανικά της φυλής τους όσο και αυτούς που θυσιάστηκαν για χάρη αυτών και έδωσαν το πιο πολύτιμο αγαθό, τη ζωή τους δηλαδή.

Συνήθως ο Εθνικός Ύμνος ακούγεται με την έπαρση ή την υποστολή της σημαίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει ένας άρρηκτος κρίκος που συνδέει αυτά τα δυο σύμβολα, Σημαία - Εθνικό Ύμνο. Είναι τα σημάδια της πατρίδας, είναι για τον Έλληνα φορτισμένα με μια συγκινησιακή δύναμη πολύ μεγάλη,αξιοθαύμαστη και ηρωική, είναι η ιστορία της πατρίδα μας.