ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Τα υπέρ και τα κατά της χρήσης των πολεμικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Έκθεση μαθητή της Γ΄ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Νάουσας


   
           Στη σύγχρονη κοινωνία που ζούμε, καθημερινά με τη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, πολλά παιδιά, κυρίως αγόρια, ευχαριστιούνται να παίζουν πολεμικά ηλεκτρονικά παιχνίδια.
        Στην οθόνη του υπολογιστή διεξάγονται μάχες οι οποίες αν και δεν είναι πραγματικές, έχουν όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία ενός αληθινού πολέμου: συγκρούσεις και ανελέητα χτυπήματα, φονικά όπλα, μηχανές που σκορπίζουν το θάνατο και κατατροπώνουν τους αντιπάλους. Το παιδί που παίζει αυτά τα παιχνίδια δεν παρακολουθεί απλά παθητικά αυτές τις μάχες, αλλά συμμετέχει ενεργητικά, αφού είναι αυτό που κινεί τους ήρωες πολεμιστές και καθορίζει τις αντιδράσεις τους. Επίσης, συχνά ταυτίζεται με τους ήρωες τους οποίους καθοδηγεί και, όταν καταφέρνει να κερδίσει τους αντιπάλους του και να τους εξοντώσει, το θεωρεί καθαρά δική του επιτυχία. Έτσι σταδιακά καλλιεργεί την ιδέα ότι η επιθετικότητα και η χρήση βίας είναι προτέρημα και ότι στις σχέσεις του με τους άλλους ικανότερος είναι όποιος είναι ισχυρός και σκληρός. Επίσης, μέσα του γεννιούνται βίαια συναισθήματα και επιθετικότητα σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών απέναντι σ' άλλους ανθρώπους στην πραγματικότητα. Άλλωστε τα αρνητικά πρότυπα που παρουσιάζουν τα παιχνίδια αυτά είναι τόσο πολλά που όχι σπάνια ωθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν παρόμοιες πραγματικές καταστάσεις σαν να είναι ηλεκτρονικό παιχνίδι.

        Από την άλλη μεριά όμως πολλοί είναι και αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα πολεμικά παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά είναι μια εικονική πραγματικότητα, ότι δηλαδή το παιδί που παίζει τέτοια παιχνίδια γνωρίζει καλά ότι αυτά είναι φανταστικά και ψεύτικα και δεν τα συνδέει με την πραγματικότητα. Άλλωστε πολεμικά παιχνίδια έπαιζαν και οι παλαιότερες γενιές, παιχνίδια που όχι σπάνια ήταν πιο βίαια, προκαλούσαν αληθινούς τραυματισμούς και δεν διεξάγονταν στην οθόνη ενός υπολογιστή αλλά ανάμεσα σε ομάδες παιδιών. Επιπλέον, οι υποστηρικτές των ηλεκτρονικών πολεμικών παιχνιδιών τονίζουν ότι μ' αυτά τα παιδιά εκτονώνουν τη φυσική τάση τους για επιθετικότητα στο παιχνίδι και όχι στην καθημερινή τους ζωή, ενώ επισημαίνουν ότι τα σημερινά παιδιά  έρχονται καθημερινά σε επαφή με πολύ πιο σκληρές εικόνες βίας που προβάλλονται κυρίως από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , όπως είναι η τηλεόραση. 
       Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η προσωπικότητα του παιδιού διαμορφώνεται κυρίως από την ανατροφή που παίρνει από την οικογένειά του, από το σχολείο του και από τον κοινωνικό του περίγυρο και όχι μόνο από τα παιχνίδια που παίζει, όση επίδραση κι αν ασκούν αυτά.

του μαθητή Γ.Α.
Υπεύθυνος Καθηγητής: Γιώργος Νικολάου

πηγή