ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017

Συνταγές μαγειρικής από τη ΣΤ΄ τάξη

Νοστιμιές στην τάξη από τους μικρούς μας σεφ!!!



Με αφορμή την Ενότητα «Διατροφή» και το Κεφάλαιο «Συνταγές Μαγειρικής» από το βιβλίο της Γλώσσας, οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης αποφάσισαν να φέρουν να δοκιμάσουμε και τις δικές τους σπεσιαλιτέ μέσα στην τάξη την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017.



Τα πιάτα ήταν πεντανόστιμα και το μενού είχε μεγάλη ποικιλία. Περάσαμε πολύ όμορφα, σκάσαμε από το φαΐ και περάσαμε έτσι λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα την ώρα μας μέσα στην τάξη.



Ευχαριστούμε πολύ όλες τις μαμάδες που μας βοήθησαν να πραγματοποιήσουμε μια τόσο ξεχωριστή και γευστική εμπειρία μέσα στην τάξη.


Οι συνταγές των παιδιών (σε τυχαία σειρά) είναι:

Κέικ με καρύδι από την Πηνελόπη



Υλικά
5 αυγά
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι αλεσμένο καρύδι
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
1 μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες
1 ½  φλιτζάνι αλεύρι
Το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
Το ξύσμα ενός λεμονιού

Εκτέλεση
Ρίχνουμε στο μίξερ τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεσμένο καρύδι, το γάλα, το σπορέλαιο, το μπέικιν, τις βανίλιες, το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού και τέλος το ξύσμα ενός λεμονιού. Έπειτα τα χτυπάμε. Κατόπιν βουτυρώνουμε την φόρμα και τοποθετούμε τη ζύμη σε αυτήν. Τέλος, ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Το γλυκό μας είναι έτοιμο.



Ρύζι με φυστικοσάλτσα και κοτόπουλο από τον Ραφαήλ

Υλικά
2 ποτήρια νερού ρύζι
Βιτάμ
2 ποτήρια νερού νερό
1 στήθος κοτόπουλο
3 γεμάτες κ.σ. φυστικοβούτυρο
2/3 – ¾ κούπας νερό
¼ του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
2 κ.σ. σόγια σως
Μερικές σταγόνες Tabasco (για τη γεύση)
Μέλι
1 κρεμμύδι (κομμένο σε μισοφέγγαρες ροδέλες)

Εκτέλεση
Βράζετε το κοτόπουλο και στη συνέχεια το ξεψαχνίζετε. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζετε μετά το κοτόπουλο και στη συνέχεια προσθέτετε το κρεμμύδι, τα βάζετε σε ένα μπολ στο ίδιο τηγάνι, προσθέτετε το νερό, τη σόγια, τα βράζετε σε σιγανή φωτιά. Προσθέτετε το τζίντζερ, το φυστικοβούτυρο σιγά σιγά και το μέλι και ανακατεύετε μέχρι να έρθει σε πήξη. Προσθέτετε, τέλος, και το κοτόπουλο με το κρεμμύδι. Αν θέλετε ρίχνετε λίγο Tabasco.
Καλή όρεξη!




Τρουφάκια με Oreo από τον Γιώργο Κ.

Υλικά
20 μπισκότα
100 γρ. μαλακό τυρί κρέμα
300 γρ. άσπρη σοκολάτα
Κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση
Θρυμματίζετε πολύ καλά σε μούλτι τα μπισκότα σε ψίχουλα.  Κρατάτε στην άκρη σε μικρό μπολάκι 2 κ.σ. από τα ψίχουλα μπισκότου και τα υπόλοιπα τα μεταφέρετε σε μέτριο μπολ.  Προσθέτετε στο μπολ το τυρί κρέμα και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Πλάθετε με το μείγμα 20-21 μπαλάκια, τα τοποθετείτε σε πιατέλα στρωμένη με λαδόκολλα και τα βάζετε στο ψυγείο να κρυώνουν.
Κρατάτε στην άκρη το ¼ από τα κομματάκια λευκής σοκολάτας και τα υπόλοιπα ¾ της ποσότητας τα βάζετε σε μεγάλο μπολ και το λιώνετε καλά σε μπεν μαρί. Αφαιρείτε το μπολ από το μπεν μαρί, ρίχνετε αμέσως μέσα τα κομματάκια σοκολάτας που κρατήσατε και ανακατεύετε να λιώσουν καλά μέσα στη καυτή λεία κρέμα. Έτσι θα γίνει λίγο πιο πηχτή η κρέμα.
Βγάζετε τα μπαλάκια oreo από το ψυγείο. Παίρνετε μια οδοντογλυφίδα, τρυπάτε ένα μπαλάκι και το βυθίζετε κρατώντας το με την οδοντογλυφίδα στη λιωμένη σοκολάτα. Το γυρνάτε γύρω γύρω ώστε να καλυφθεί παντού με τη λιωμένη σοκολάτα.
Τινάζετε την περίσσια σοκολάτα και το τοποθετείτε στη στρωμένη με λαδόκολλα πιατέλα το ένα δίπλα στο άλλο.
Τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι να παγώσουν καλά και να σταθεροποιηθεί και να σφίξει η σοκολάτα.



Μηλόπιτα από την Μαρία

Υλικά
4 αυγά
2 φλιτζανάκια του καφέ ζάχαρη
3 φλιτζανάκια του καφέ σπορέλαιο
4 φλιτζανάκια του καφέ αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια
4 κ.σ. γάλα
1 κ.γ. κανέλα
1 μήλο
Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση
Χτυπήστε καλά το λάδι, τη ζάχαρη και τα αυγά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ρίχνουμε στο μείγμα. Προσθέτουμε το γάλα και χτυπάμε καλά. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά.  Πριν το ψήσουμε βάζουμε κομματάκια μήλου από πάνω. Όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. 


Κουλουράκια από την Ευαγγελία

Γίνονται 60-80 κουλουράκια
Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: 30΄

Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
2 κούπες βούτυρο ή μαργαρίνη
1 ½ κούπας ζάχαρη
4 αυγά
1 κουταλάκι βανίλια
1 κουταλιά γάλα
½ κουταλάκι αμμωνία ζαχαροπλαστικής

Εκτέλεση
Κοσκινίστε το αλεύρι  με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίξτε ένα ένα τα αυγά και το άρωμα. Διαλύστε την αμμωνία στο γάλα. Συνεχίζοντας το χτύπημα (αν χρησιμοποιείτε μίξερ, χαμηλώστε την ταχύτητα στο ελάχιστο) ρίξτε το γάλα και το αλεύρι σε δόσεις. Ζυμώστε με το γάντζο για ζύμωμα ή με το χέρι προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειασθεί για να γίνει μια ζύμη μαλακιά και εύπλαστη, χωρίς να κολλάει στα χέρια. Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν. Ψήστε τα σε φούρνο στους 180 βαθμούς για 20΄ - 30΄ και είναι έτοιμα!!!



Τρουφάκια από την Έφη

Υλικά
200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
1 κουτί γάλα ζαχαρούχο (400 γρ.)
100 γρ. βιτάμ
4 κ.σ. κακάο
1 πακέτο μπισκότα πτι –μπερ (225 γρ.)
Ινδοκάρυδο, τρούφα, λικέρ

Εκτέλεση
Για τα τρουφάκια σοκολάτας βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ζαχαρούχο, τη σοκολάτα, το βιτάμ και το κακάο. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα υλικά να λιώσουν ανακατεύοντας τακτικά. Μόλις γίνει το μείγμα ομοιογενές, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Σπάμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και τρίβοντάς τα μέσα στο μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα για τα τρουφάκια στο ψυγείο να κρυώσει για λίγο. Αφού κρυώσει και μπορούμε να το πλάσουμε, παίρνουμε κουταλιές και πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Μετά τα κυλάμε μέσα στην τρούφα και στο ινδοκάρυδο.  


Τούρτα σαντιγί από τη Λυδία Π.

Υλικά
2 πακέτα μπισκότα Παπαδοπούλου
1 Φιλαδέλφεια
1 φλ. τσ. άχνη ζάχαρη
1 σαντιγί Γιώτης σε σκόνη
1 φλ. τσ. γάλα
1 κ. γλ. NESCAFE
Κακάο
2 μικρές κρέμες γάλακτος


Εκτέλεση
Με το μίξερ χτυπάμε το 1 φακελάκι σαντιγί με γάλα μέχρι να πηχτώσει και μετά τη βάζουμε στο ψυγείο. Μετά χτυπάμε τις κρέμες γάλακτος με τη φιλαδέλφεια και με την άχνη ζάχαρη. Σε ένα ποτήρι νερό αλλοιώνουμε τον καφέ, βουτάμε ένα ένα τα μπισκότα και τα τοποθετούμε σε ένα μακρόστενο τάπερ. Από επάνω βάζουμε το μείγμα με τις κρέμες γάλακτος, τη φιλαδέλφεια και την άχνη ζάχαρη (το μισό μείγμα) και μετά το επαναλαμβάνουμε βάζοντας και το άλλο μισό. Μετά κάνουμε μια ακόμα στρώση με τα μπισκότα και από επάνω βάζουμε τη σαντιγί που φτιάξαμε στην αρχή. Τέλος, πασπαλίζουμε την τούρτα με λίγο κακάο.


Μπαλίτσες σοκολάτας από τον Λευτέρη

Υλικά
300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 φλ. τσ. Γάλα
1 φλ. τα. αμύγδαλα
1 βανίλια
2 σακουλάκια σοκολάτας τρούφα













Σοκολατόπιτα από τη Ρίτα

Σοκολατόπιτα, το όνειρο κάθε λάτρη της σοκολάτας. Ζουμερή, αφράτη και εύκολη ικανοποιεί κάθε γλυκιά επιθυμία μας. Κι αφού ακόμα ο καιρός είναι ζεστός συνοδεύεται ιδανικά με μια μπάλα παγωτό.
ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ: 45 - 50 ΛΕΠΤΑ
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ: 2 ΩΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
350 γρ ζάχαρη
1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
115 γρ βούτυρο λιωμένο (όχι καυτό)
240 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
270 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ (1 φακελάκι) μπέικιν πάουντερ
30 γρ κακάο

Για την σως:

500 ml γάλα
300 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ χτυπάω είτε με το μίξερ είτε με το σύρμα τα αυγά να αφρατέψουν.
Προσθέτω τη ζάχαρη ανακατεύοντας δυνατά μέχρι το μείγμα να πάρει παστέλ κίτρινο χρώμα.
Ρίχνω την βανίλια, το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύω και προσθέτω και το γάλα.
Αφού αναμείξω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο, τα προσθέτω σταδιακά στο μπολ.
Προετοιμάζω το ταψί ή το πυρέξ (20x30 εκ) με βούτυρο και κοσκινισμένο κακάο και ρίχνω μέσα το σοκολατένιο μείγμα.
Ψήνω στο φούρνο στους 180*C, στις αντιστάσεις, για 45 – 50 λεπτά (πρέπει να είναι ψημένο όπως το κέικ, να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή).
Το βγάζω από το φούρνο, κόβω σε κομμάτια και με ένα ξυλάκι το τρυπάω όσο πιο πολύ γίνεται παντού, μέχρι τον πάτο.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω καλά το γάλα, το ρίχνω στην κουβερτούρα αφήνω 2 λεπτά να ζεσταθούν τα υλικά και ανακατεύω να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Το ρίχνω στο ταψί (ζεστά και η πίτα και το υγρό σοκολάτας) φροντίζοντας να το γυρίσω να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και αφήνω για 2 ώρες να απορροφηθεί.
Ξανακόβω τα κομμάτια και σερβίρω. Μπορώ να συνοδεύσω με παγωτό.


ΑΠΟΛΑΥΣΕ ΤΗ!


Γλυκό από τη Τζέσικα


Υλικά
250 γραμμάρια βούτυρο
2 ποτήρια νισεστέ
4 ποτήρια νερό
Λίγο αλάτι
Τριμμένα καρύδια
2 ποτήρια ζάχαρη
100 γραμμάρια λάδι


Εκτέλεση
Τηγανίζουμε το βούτυρο μαζί με το λάδι και τη ζάχαρη μέχρι να πάρει το καραμελί του χρώμα. Έπειτα βάζουμε 2 ποτήρια νερό για να λιώσει η ζάχαρη. Ύστερα το νισεστέ, το ανακατεύουμε με τα άλλα δυο ποτήρια νερό σε ένα μπολ μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Τα δυο μείγματα που κάναμε τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα. Τέλος, ρίχνουμε τα τριμμένα καρύδια και τα ανακατεύουμε.


Τυρόπιτες τηγανιού από τη Λυδία Μ.


Υλικά
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
370 ml νερό περίπου
8 γρ. μαγιά ξηρή στιγμής
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Τυρί φέτα σκληρή
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Διαλύουμε στο νερό το αλάτι και προσθέτουμε όσο νερό χρειαστεί για να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε 10 λεπτά τη ζύμη να ξεκουραστεί. Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 – 12 ισόποσα κομμάτια.



Σιμιγδαλένιος χαλβάς από την Ελένη Στ.

Υλικά
2 φλιτζάνια σιμιγδάλι χονδρό
3 φλιτζάνια ζάχαρη
4 φλιτζάνια νερό
1 κ.γλ. κανέλα
1 φλιτζάνι λάδι


Εκτέλεση
Βάλτε το λάδι στην κατσαρόλα για να κάψει.
Ρίξτε το σιμιγδάλι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε.
Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να ροδίσει.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάλτε το νερό με τη ζάχαρη, βάλτε το στη φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Ρίξτε το στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και ανακατέψτε μέχρι να πήξει.
Βάλτε το μείγμα στη φόρμα και αφήστε το να κρυώσει.
Σερβίρετε το μείγμα σε ένα πιάτο και προσθέστε από πάνω λίγη κανέλα.



Αφράτα κουλουράκια από την Εβελίνα


Υλικά
120 γρ. ζάχαρη άχνη
200 γρ. βούτυρο
1 αυγό
1 συσκευασία βανίλιας
200 γρ. αλεύρι
80 γρ. κακάο

Εκτέλεση
Λιώνουμε το βούτυρο, το ρίχνουμε στο μπολ μαζί με το αυγό, τη βανίλια και την άχνη και τα ανακατεύουμε με το μίξερ παρά πολύ καλά. Στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο αφού τα έχουμε πρώτα κοσκινίσει. Το μίγμα μας το βάζουμε στο κορνέ, τοποθετούμε λαδόκολλα στο ταψί. Φτιάχνουμε μικρές ροδέλες και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά.




 Ρολάκια πίτσα από την Ελένη Επ.




Υλικά για τη ζύμη
1 ποτήρι χλιαρό γάλα
1 ξηρή μαγιά
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
3 κουταλιές ελαιόλαδο
50 γρ. αλεύρι περίπου

Υλικά για τη γέμιση
½ τριμμένο τυρί γκούντα
3 κουταλιές σάλτσα ντομάτας
10 φέτες ζαμπόν
Πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση
Σε μια μικρή λεκάνη βάζουμε το χλιαρό γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά. Την ανακατεύουμε για να διαλυθεί και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το λάδι. Με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και αφού έχουμε ρίξει το μισό αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι. Στη συνέχεια ρίχνουμε και το υ να υπόλοιπο αλεύρι ώστε να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε να χλιαρό μέρος περίπου για μια ώρα. Σε ένα ταψί μεγάλο και ρηχό ανοίγουμε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο 1-2 εκ. Αλείφουμε πάνω στη ζύμη τη σάλτσα. Βάζουμε πιπέρι, ρίγανη και απλώνουμε το σαλάμι και το τυρί. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό και το κόβουμε σε φέτες. Απλώνουμε τις φέτες στο ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10-15 λεπτά!