ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Χρίστος Τσολάκης


Μια φωτεινή προσωπικότητα 

 
Ο Χρίστος Τσολάκης  ήταν ένας από τους κορυφαίους Έλληνες φιλολόγους και παιδαγωγούς. 
Γεννήθηκε στα Φωτεινά Πιερίας στις 30 Ιανουαρίου 1935. Γιος του Λουκά και της Σοφίας είχε άλλα δυο αδέλφια. Ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στην Κατερίνη το 1952. Αποφοίτησε το 1957 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχοντας καθηγητές τους Εμμανουήλ Κριαρά, Απόστολο Βακαλόπουλο, Νικόλαο Ανδριώτη, Ιωάννη Κακριδή  και Λίνο Πολίτη. Συνέχισε με μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο του Λουντ, στη Σουηδία. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Λουντ  Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.  Στη συνέχεια, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, υπηρέτησε τη γενική εκπαίδευση από τα καθήκοντα του καθηγητή, του σχολικού συμβούλου, ενώ συμμετείχε στις επιτροπές που ασχολήθηκαν με την εισαγωγή και την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και στο δημόσιο βίο. 


Υπήρξε επικεφαλής των συγγραφικών ομάδων που με τη συνεργασία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου συνέταξαν τα βιβλία «Νεοελληνική Γλώσσα» για το γυμνάσιο και «Έκφραση- Έκθεση» για το λύκειο.
Μελέτησε ιδιαίτερα θέματα γλώσσας, διδασκαλίας της γλώσσας και επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Έδωσε πλήθος διαλέξεων εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ τιμήθηκε πολλές φορές από Ελληνικά και Διεθνή Πανεπιστήμια.
Υπήρξε ομότιμος καθηγητής της Νεοελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Ίδρυσε το Μουσείο Εκπαίδευσης και Παιδείας στη Βέροια. 
Ο Χρίστος Τσολάκης απεβίωσε στις 30 Ιουλίου 2012 στη Θεσσαλονίκη. 
Γνωστή του ρήση ήταν: 
«...Οι γλώσσες ακολουθούν τις κοινωνίες.Όταν χειροτερεύουν οι κοινωνίες, χειροτερεύουν οι έννοιες που διέπουν τη ζωή,χειροτερεύει και η γλώσσα που τις εκφράζει.Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν πλουτίζει.Προστίθενται νέες έννοιες που εκφράζουν την ευτέλεια που μας διέπει...» 
πηγή 

Καλεσμένος στην εκπομπή της Βίκυς Φλέσσα , "ΣΤΑ ΑΚΡΑ" απαντάει στο ερώτημα πώς πρέπει να είναι ένας δάσκαλος. Ακούστε τον: