Για τη φαντασία, το βασικό συστατικό του παραμυθιού, μίλησε ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο αγαπημένος συγγραφέας των παιδιών, στο TEDxAthens 2013.
Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για το πόσο απεριόριστη και… φτηνή είναι η φαντασία και το εξήγησε μέσα από διάφορα παραδείγματα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “Ο Έντισον είπε πως για να εφεύρεις κάτι, χρειάζεσαι φαντασία και ένα σωρό σκουπίδια”!
Μάλιστα, στη συνέχεια αναφέρει ότι “μαθαίνουμε τα παιδιά να εξυπηρετούν την πραγματικότητα και όχι να την ξεπερνάνε”, όταν εξηγούσε ότι μεγαλώνοντας δεν εξελίσσουμε περισσότερο τη φαντασία μας.
Ο ίδιος καταλήγει στο ότι ο μύθος προηγείται, ενώ η πραγματικότητα έπεται και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό το παραμύθι!
Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι δικηγόρος, πτυχιούχος της Νομικής και των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος πτυχίου Master of Laws (University College) και διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (London School of Economics and Political Science). Επίσης, είναι Senior Research Fellow του Πανεπιστημίου Λονδίνου. Διδάσκει Εγκληματολογία και Συγκριτικό Ποινικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Reading και διευθύνει το Τμήμα Εγκληματολογικών Μελετών του ίδιου Πανεπιστημίου (Director of Criminal Justice Studies). Έχει διδάξει επίσης στο Bramshill Police College, τo Central London Polytechnic και το London School of Economics. Από το 1993-1998 ήταν επισκέπτης καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Αυτή είναι η μια του πλευρά η άλλη είναι αφιερωμένη στην λογοτεχνία με την οποία ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Είναι ο πιο αγαπημένος παραμυθάς στην Ελλάδα και έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία για παιδιά, ένα βιβλίο για ενήλικες (Ο Ερωτευμένος Πυροσβέστης) και πάνω από 20 θεατρικά έργα, μα και λιμπρέτα για όπερες. Πολλά από τα θέματα που πραγματεύεται η σύγχρονη εγκληματολογία, όπως η ενοχή, η παραβατικότητα και η τιμωρία, προσφέρουν πλούσιο υλικό για τα βιβλία του. Όπως η δίκη και η καταδίκη ενός σκιάχτρου που ονειρεύεται να πετάξει στο «Όνειρο του σκιάχτρου», οι ενοχές της ηρωίδας στη «Νύχτα της μπανανόφλουδας» και οι εξωφρενικοί τρόποι εκτέλεσης καταδικών στο «Τηγάνι του δήμιου».
Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι εξερευνητής, εφευρέτης και ζογκλέρ μελάτων αυγών. Έχει ανακαλύψει το Νησί των Πυροτεχνημάτων, τη Φρουτοπία, το Πιπερού, το Κουτσουλιστάν, την Χώρα των Χαμένων Χαρταετών κ.α.
Οι γνωστότερες εφευρέσεις του είναι ο γαργαλιός – μηχάνημα που σε γαργαλάει όταν είσαι λυπημένος-το ηλεκτρικό ρουφοσκόπιο, συνδυασμός τηλεσκόπιου και ηλεκτρικής σκούπας με το οποίο όχι μόνο βλέπεις τα αστέρια, αλλά άμα θέλεις τα ρουφάει και τα κάνει γιρλάντες, ο φαγώσιμος χαρτοπόλεμος, η μπανιέρα με τις δώδεκα τρύπες κ.α.
Ο Ευγένιος ζει στο Νησί των Πυροτεχνημάτων με τον παπαγάλο του, τη Σύνθια, τον άσπρο του ελέφαντα, τον Πουκιπόν, τη Λίλη, την παρδαλή λεοπάρδαλη, τον Οράτιο Αοράτιο, το αόρατο πράσινο καγκουρό, και άλλους πολλούς γνωστούς και φίλους. Όλα αυτά τα μέρη, τα πρόσωπα και τα αντικείμενα αποτελούν προϊόντα της δημιουργικής του φαντασίας που γνώρισε την αποδοχή και την αγάπη κοινού και κριτικών ανά τον κόσμο.
Τα θεατρικά του έργα Το όνειρο του σκιάχτρου παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival. Τον ίδιο χρόνο το έργο του Χίλιες και Μία Γάτες σε μετάφραση του Z. Rudrinski βραβεύτηκε με το Α΄ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα. Το 1993 το βιβλίο του Τα Τρία Μικρά Λυκάκια έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικάνικων παιδικών best sellers (Picture Books). Βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες.
Στην Αμερική η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα της Μινεάπολης (Ε.Μ. Αndersen Library) αποφάσισε να συγκεντρώσει το σύνολο των λογοτεχνικών βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά, μελέτες για το έργο του, χειρόγραφα και άλλο υλικό σε μια ειδική ερευνητική συλλογή. Η έκθεση των πρώτων αποκτημάτων της συλλογής έγινε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα το Μάιο του 2000, όπου ο Ευγένιος Τριβιζάς ο ίδιος ήταν παρών.
Γνώστη είναι και η διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ του Ε. Τριβιζά και της εταιρείας Coca Cola όταν θέλησε να λανσάρει ομώνυμο φρουτοποτό. Δεν δίστασε να διεκδικήσει και να κερδίσει την πατρότητα του ονόματος. Ο ίδιος εξηγεί ότι το θέμα της «Φρουτοπίας» είναι η αντίσταση των φρούτων μιας μυθικής χώρας, τα οποία αρνούνται να υποκύψουν στην εκμετάλλευση των μανάβηδων και δύο παντοδύναμων και αδίστακτων πολυεθνικών εταιρειών, της Λεμονοστυφέν, η οποία σχεδιάζει να τα κάνει αναψυκτικά, και της Κομποστάλ, που είναι αποφασισμένη να τα κάνει κομπόστα. Η οικειοποίηση και η χρήση του τίτλου ως εμπορικού σήματος από την Coca Cola θα αναιρούσε τον μύθο, το μήνυμα και το πνεύμα του έργου.
Ο Ε. Τριβιζάς έχει γράψει και πολλά μυθιστορήματα μεταξύ των οποίων είναι τα εξής: «Ο χιονάνθρωπος και το κορίτσι», «Το σεντούκι με τις πέντε κλειδαριές», «Οι πειρατές της καμινάδας», «Η ζωγραφιά της Χριστίνας», «Τα μαγικά μαξιλάρια»κ.α. Μερικά από τα διηγήματα του είναι «Ο ταξιδιώτης και η μαργαρίτα», «Ο ερωτευμένος πυροσβέστης (για μεγάλους)». Ασχολήθηκε και με τα θεατρικά έργα στα οποία ανήκουν τα «Το όνειρο του σκιάχτρου», «Οι δραπέτες της σκακιέρας», «Ο πεταλουδόσαυρος»κ.α. Στην κατηγορία των παραμυθιών ανήκουν «Το στοχολούλουδο», «Τα τρία μικρά λυκάκια», «Ένα χελιδόνι για την Ευρώπη», «Το λυπημένο αρκουδάκι» κ.α. Έχει γράψει ξεχωριστά παραμύθια για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά καθώς και αποκριάτικα. Επίσης, στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνονται και τα παραμύθια σε σειρές όπως είναι οι «Ιστορίες από το νησί των πυροτεχνημάτων» με 11 ιστορίες, οι «Ιστορίες με προβοσκίδα», «Η χαρά και το Γκουτνουν», τα «Παραμύθια από τη χώρα των χαμένων χαρταετών» κ.α Υπάρχουν και η σειρά έμμετρων παραμυθιών, την σειρά παραμυθιών με τη συμμετοχή του αναγνώστη, η σειρά λυρικών ερωτικών παραμυθιών, η σειρά αλφαβητάριων, σειρά χιουμοριστικών εκπαιδευτικών παραμυθιών και βιβλίων, σειρά κόμικ με την περίφημη Φρουτοπία.
Τον Ευγένιο Τριβιζά πρότειναν από κοινού ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων ως τον Έλληνα υποψήφιο για το διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) για το 2013.
Το βραβείο θεσπίστηκε από τη σουηδική κυβέρνηση το 2002, στη μνήμη της δημοφιλούς συγγραφέως παιδικής λογοτεχνίας Άστριντ Λίντγκρεν(1907-2002), γνωστής για τις ιστορίες της με πρωταγωνίστρια την Πίπη Φακιδομύτη.
Το βραβείο τιμά κάθε χρόνο συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές ή υπέρμαχους της φιλαναγνωσίας, των οποίων το έργο αντανακλά το πνεύμα της Άστριντ Λίντγκρεν. Σκοπός του βραβείου είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους και να προωθήσει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.