ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Μικρές αλλαγές ζωής για το περιβάλλον

Σκεφτόμαστε οικολογικά 
της Ηρώς Κουνάδη
Σβήνετε τα φώτα για μία ώρα, κάθε χρόνο την Ημέρα της Γης. Υπογράφετε online, στο διάλειμμα για το μεσημεριανό φαγητό, τις επιστολές διαμαρτυρίας της Greenpeace για να σταματήσει η Shell τις εξορύξεις πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό. Και πιστεύετε ότι ο πλανήτης σας ευγνωμονεί για την οικολογική σας συνείδηση. Δεν θέλουμε να σας στεναχωρήσουμε, αλλά αυτό που στην πραγματικότητα πετυχαίνετε με ενέργειες σαν αυτές, είναι να κατευνάζετε τις τύψεις σας για όλα όσα δεν κάνετε στην καθημερινότητά σας για το περιβάλλον.  
Η αλόγιστη σπατάλη ρεύματος των τριακοσίων εξήντα πέντε ημερών δεν θα εξισορροπηθεί αν σβήσετε τα φώτα για μία ώρα. Και τα συμπαθέστατα πολικά αρκουδάκια που βλέπετε στις αφίσες της Greenpeace δεν θα απαλλαγούν από τα προβλήματά τους αν πολεμήσετε τις κακές πολυεθνικές που λυμαίνονται το περιβάλλον τους –θα έχουν, ας πούμε, και πάλι να αντιμετωπίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων στους οποίους κατοικούν. Αυτά είναι τα κακά νέα.  
Τα καλά νέα, τώρα, είναι ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε πραγματικά. Μπορεί να απαιτούν λίγο περισσότερο κόπο από ένα απλό κλικ σε ένα online petition διαμαρτυρίας, πιάνουν όμως σίγουρα περισσότερο τόπο. Και για έξτρα μπόνους, σας παρέχουν το δικαίωμα να γελάτε όταν οι υπόλοιποι θα σβήνουν για μία ώρα τον χρόνο τα φώτα, βάζοντας την συνείδησή τους για ύπνο.  
Εξοικονομήστε ενέργεια: Δεν θα κάνετε μόνο καλό στο περιβάλλον, αλλά και στο budget σας. Σβήνετε πάντα τις ηλεκτρονικές συσκευές από το κουμπί τους, και όχι από το τηλεκοντρόλ που τις αφήνει στο stand by. Μην αφήνετε αναμμένα φώτα σε δωμάτιο που δεν βρίσκεται κανείς μέσα. Βγάλτε τους φορτιστές από την πρίζα αμέσως μόλις κάνουν τη δουλειά τους –όχι, η δουλειά τους δεν είναι να περιμένουν υπομονετικά την επόμενη φορά που η ένδειξη της μπαταρίας θα πέσει κατά μία γραμμή.  


Βράζετε μόνο όσο νερό χρειάζεται για το ζεστό ρόφημά σας: Αν όλοι οι Ευρωπαίοι έβραζαν ακριβώς την ποσότητα του νερού που χρειάζονται, θα εξοικονομούσαν ένα λίτρο περιττού βρασμένου νερού ημερησίως. Η ενέργεια που θα εξοικονομούνταν θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει το ένα τρίτο από τα φώτα στους δρόμους όλης της Ευρώπης. Εντυπωσιακό, δεν είναι;  
Μην πετάτε το τηγανισμένο λάδι στα σκουπίδια ή ακόμα χειρότερα στον νεροχύτη: Ένα λίτρο λαδιού μπορεί να μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού. Αυτό σημαίνει πως ρίχνοντας το τηγανισμένο λάδι στο νεροχύτη, ή πετώντας το στα σκουπίδια, επιβαρύνετε τρομακτικά το περιβάλλον, μολύνοντας τα υπόγεια ύδατα. Επικοινωνήστε με την εταιρεία Revive, που αναλαμβάνει την ανακύκλωση του μαγειρικού λαδιού για βιομηχανική χρήση, για να μάθετε πώς μπορείτε να αποκτήσετε τον δικό σας κάδο ανακύκλωσης λαδιού.  
Τοποθετήστε το ψυγείο μακριά από την ηλεκτρική κουζίνα: Και αφήστε το ζεστό φαγητό να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο. Και με τους δύο τρόπους εξοικονομείτε ενέργεια. Επίσης, μην ξεχνάτε να κάνετε συχνά απόψυξη στα παλαιού τύπου ψυγεία.  
Χρησιμοποιήστε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες: Και μην πετάτε τις παλιές, διότι τα υπολείμματα μαγγανίου, υδράργυρου και γρανίτη που διοχετεύονται στο έδαφος και από εκεί στα υπόγεια ύδατα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Αν δεν μπορείτε να τις ανακυκλώσετε –αν και οι ειδικοί κάδοι της ΑΦΗΣ βρίσκονται πλέον παντού– κρατήστε τις σε ένα συρτάρι.  
Ανακυκλώστε τις παλιές ηλεκτρικές σας συσκευές: Η Electrocycle είναι οι άνθρωποί σας, αν έχετε κινητά, φωτογραφικές μηχανές, πλυντήρια, κασετόφωνα και καμένες λάμπες που θέλετε να ξεφορτωθείτε. Στο site τους θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το πού, πώς και γιατί να ανακυκλώσετε μικρές και μεγαλύτερες ηλεκτρικές συσκευές.  
Κλείνετε τη βρύση ενώ βουρτσίζετε τα δόντια σας, πλένετε τα χέρια σας ή ξυρίζεστε: Οι «παλαιότεροι» Αθηναίοι θα θυμάστε τις σχετικές οδηγίες από την λειψυδρία των αρχών των 90s: μισό ποτήρι του νερού για να βουρτσίσουμε τα δόντια, ένα ποτήρι για να πλύνουμε τα χέρια. Εφαρμόστε τις. Επίσης, επιδιορθώστε αμέσως τις βρύσες που στάζουν και μη γεμίζετε την μπανιέρα: ξοδεύετε και νερό και ενέργεια για να το ζεστάνετε. Στο ντους τραγουδά κανείς καλύτερα.  
Αγοράζετε προϊόντα με λιγότερη ή καθόλου συσκευασία: Προτιμήστε για παράδειγμα το τυρί που κόβεται εκείνη την ώρα και τυλίγεται σε χαρτί από το συσκευασμένο σε πλαστικό. Αγοράζετε refills για προϊόντα όπως τα υγρά σαπούνια. Προτιμήστε, επίσης, ντόπια τρόφιμα που δε διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στο πιάτο σας, για να βοηθήσετε στην εξοικονόμηση βενζίνης. Και στηρίξτε τα εποχικά τρόφιμα, που δε μεγαλώνουν σε θερμοκήπια –θα κάνετε καλό και στο περιβάλλον, και στα γεύματά σας, καθότι (αποκλείεται να μην το ξέρετε, αλλά ας το υπενθυμίσουμε) η γεύση τους δε συγκρίνεται.