Aπό το ιστολόγιο Aspa….online
Διανύουμε τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού και η επιστροφή στα σχολεία πλησιάζει ολοταχώς! Ως μαμά δύο κοριτσιών 10 και 12 χρονών, έχω ζήσει αρκετές φορές τη διαδικασία της επιστροφής και τα δεκάδες μικρά πράγματα που πρέπει να γίνουν. Κάθε χρόνο λοιπόν τέτοια εποχή μοιράζομαι έναν οδηγό “Back to School” με μικρά μυστικά που κάνουν τη ζωή μου ευκολότερη ως μαμά. Ελπίζω ο ανανεωμένος οδηγός του 2015 να σας φανεί χρήσιμος.
Αγορές: Τι χρειάζεται να ψωνίσετε;
Η επιστροφή στα σχολεία συνοδεύεται με ψώνια: Σχολικά και τσάντες, ρούχα και παπούτσια, αξεσουάρ για τις αθλητικές δραστηριότητες. Τα ψώνια μπορεί να προκαλέσουν άγχος στους γονείς, από τη μία γιατί τα έξοδα είναι πολλά και από την άλλη γιατί δεν έχουν πάντα όσο χρόνο θα θέλανε για να ψάξουν με την ησυχία τους. Κάποιες ιδέες που θα βοηθήσουν:
1. Σχολικά είδη
Συνήθως οι αγορές των διαφόρων σχολικών ειδών γίνεται αφού ανοίξει το σχολείο και οι δάσκαλοι δώσουν στα παιδιά τον κατάλογο με τα υλικά που θα χρειαστούν. Η χειρότερη μέρα για να βγείτε για την αγορά αυτών των προμηθειών είναι την ημέρα που τα παιδιά θα γυρίσουν στο σπίτι με τον κατάλογο. Όλο το σχολείο θα βρίσκεται συγκεντρωμένο στο κοντινότερο πολυκατάστημα ή στα μικρά καταστήματα της γειτονιάς και θα γίνεται το αδιαχώρητο. Αν μπορείτε να περιμένετε δύο-τρεις μέρες, κάντε το. Συνήθως τα παιδιά τα πιάνει τρομερή ανυπομονησία να αγοράσουν τα υλικά γιατί «η κυρία είπε ότι τα θέλει αύριο»! Δε θέλετε βέβαια να καθυστερήσετε να τα στείλετε, αλλά δύσκολο «να τα θέλει η κυρία αύριο». Μάθετε τα χρονικά περιθώρια και προσαρμόστε το πρόγραμμα ανάλογα.
Επίσης στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, μια καλή συμβουλή είναι να ξεκινήστε τα ψώνια πρώτα από το σπίτι. Δηλαδή να δείτε τι υπάρχει ήδη στα ντουλάπια και στα συρτάρια πριν να πάτε στα καταστήματα. Δε θα πέσει βέβαια έξω ο προϋπολογισμός αν αγοράσετε ένα καινούργιο κουτί με μαρκαδόρους (αν υπάρχει δυνατότητα, ένα καινούργιο κουτί δίνει μεγάλη χαρά) αλλά είναι σπατάλη να αγοράζει κανείς το δέκατο ψαλίδι αν υπάρχουν άλλα εννέα στο σπίτι.
Σχολική Τσάντα: Εκείνο το οποίο θα μπορούσατε να αγοράσετε ακόμα κι από τώρα, είναι η σχολική τσάντα. Η πείρα μου μού έχει επιβεβαιώσει επανειλημμένως ότι όλες οι σχολικές τσάντες ΔΕΝ είναι ίδιες. Έχουμε κατά καιρούς προμηθευτεί τσάντες που διαλύονται στην κυριολεξία μέσα σε έναν μήνα. Διαβάστε το αναλυτικό post μου Μυστικά για την επιλογή της σχολικής τσάντας για να μάθετε πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να επιλέξουν μία τσάντα που να είναι κατάλληλη για αυτά, να τους αρέσει και η οποία να μπορεί να αντέξει τη σκληρή χρήση μίας ολόκληρης χρονικής χρονιάς.
2. Ρούχα
Υπάρχουν δύο μέθοδοι για να κάνετε τις αγορές για τα ρούχα των παιδιών της νέας χρονιάς: Σταδιακά ή «μια και έξω». Εγώ συνήθως ακολουθώ τη σταδιακή μέθοδο, γιατί δε βρίσκω ποτέ το χρόνο ή την υπομονή να τα κάνω όλα την ίδια μέρα. Κι έτσι καθώς κρυώνει ο καιρός και τα παιδιά αναγκάζονται να ντυθούν με ζεστότερα ρούχα, αρχίζω σταδιακά να προσθέτω στη γκαρνταρόμπα τους τα ρούχα που χρειάζονται.
Προσοχή όμως, δε σημαίνει ότι με τη σταδιακή μέθοδο τη γλύτωσες και απέφυγες το στάδιο της προετοιμασίας. Αν βγεις για ψώνια χωρίς να έχεις προετοιμαστεί σωστά, μπορεί να σπαταλήσεις λεφτά αγοράζοντας περιττά πράγματα ή κάνοντας παρορμητικές αγορές. Μελετήστε προσεκτικά τα δύο παρακάτω posts για να δείτε πώς να κάνετε τις αγορές ρούχων της νέας σεζόν έξυπνα, οικονομικά και συνειδητοποιημένα:
- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αγορά ρούχων των παιδιών για τη νέα σεζόν (περιλαμβάνεται λίστα για εκτύπωση)Δεν είναι εποχή για περιττά έξοδα ούτε για παρορμητικές αγορές. Θέλουμε λίγα ρούχα και καλά, που να αρέσουν τόσο σε εμάς όσο και στα παιδιά. Να είναι ποιοτικά, να αντέξουν όλη τη χρονιά και – γιατί όχι; – να φτάσουν στο μικρότερο αδελφάκι σαν καινούργια.
- Επιστροφή στα σχολεία: Οδηγός για αγορές ρούχωνΜία απλή μέθοδος για τις αγορές ρούχων σε 4 απλά βήματα: Απογραφή, Συμπλήρωση καταλόγου, σχέδιο δράσης, go shopping.
3. Παιδικό δωμάτιο
Συνήθως δύο είναι τα ορόσημα στη ζωή του παιδιού που απαιτούν αγορές για το παιδικό δωμάτιο: Η πρώτη δημοτικού και η πρώτη γυμνασίου. Στην πρώτη δημοτικού θα χρειαστεί γραφείο, καρέκλα γραφείου και βιβλιοθήκη, αν δεν τα έχει ήδη. Η διαδικασία αγοράς αυτών των επίπλων πρέπει να μοιάζει με μια μικρή «γιορτή», έτσι ώστε το παιδί να ανυπομονεί να καθίσει στο γραφείο του να κάνει τα μαθήματά του.
Στην πρώτη γυμνασίου, το παιδί μπαίνει σε μια νέα νέα πιο ώριμη φάση της ζωής του και το δωμάτιό του μπορεί να χρειάζεται μία μικρή ανακαίνιση. Μερικές φορές βέβαια αυτό έχει γίνει και στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Σε αυτή την ηλικία το παιδί ξέρει αρκετά καλά τι θέλει. Συζητήστε το από πριν, θέστε κάποιο budget και βγείτε για ψώνια.
Χρήσιμα posts για εξοικονόμηση χρημάτων:
- 10 τρόποι για να εξοικονομήσετε χρήματα από τα ψώνια της επιστροφής στα σχολεία
- Aν έχετε ήδη σχολική τσάντα και θέλετε να της κάνετε ένα lifting, ή θέλετε να αγοράσετε μία σκέτη και να τη διακοσμήσετε εσείς, να μια ιδέα: Σακίδια πλάτης, διακοσμήστε τα μόνοι σας!
- Μη σας πιάσει απελπισία αν το παιδί επιστρέψει από το σχολείο με σκισμένα τα καινούργια του ρούχα. Να η λύση: Τρύπες στα ρούχα των παιδιών; No problem!
Οικογενειακή Ζωή: Πώς να οργανωθείτε καλύτερα;
✔ Καθώς πλησιάζει η πρώτη μέρα στο σχολείο, χρειάζεται να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν σταδιακά στο νέο ωράριο ύπνου. Το πιθανότερο είναι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το ωράριό τους έχει αλλάξει και κοιμούνται αργά και αυτό πρέπει να αλλάξει.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς για να πετύχουν την αλλαγή του ωραρίου, είναι να βάζουν τα παιδιά για ύπνο νωρίτερα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δε δουλεύει γιατί όταν τα παιδιά δε νυστάζουν, δεν μπορείς να τα αναγκάσεις να κοιμηθούν, όσο κι αν θέλεις. Εκνευρίζονται τα παιδιά, εκνευρίζεσαι κι εσύ. Ένας καλός τρόπος για να επανέλθουν σε σχολικό ωράριο είναι να αρχίσεις σταδιακά να τα ξυπνάς λίγο νωρίτερα το πρωί. Στο θέμα του ξυπνήματος έχουμε εμείς τον έλεγχο και έτσι ξυπνώντας τα νωρίς, βοηθάμε τον οργανισμό τους να προσαρμοστεί σε νέο ωράριο βραδινού ύπνου.
✔ Όταν με το καλό ξεκινήσει το σχολείο, η πρωινή προετοιμασία θα γίνει πιο ευχάριστη και ομαλή αν υπάρχει κάποιου είδους σύστημα. Διαβάστε το σύστημα που εφαρμόζουμε εμείς στο σπίτι μας στο post Η τρέλα της πρωινής προετοιμασίας και πώς να την περιορίσετε.
✔ Κάποιου είδους σύστημα χρειάζεται επίσης για την επιστροφή στο σπίτι. Τι θα πρέπει να κάνουν τα παιδιά; Να φάνε; Να ξεκουραστούν; Να αδειάσουν την τσάντα τους; Να μελετήσουν αμέσως; Να παίξουν; Τι ώρα θα πρέπει να πέσουν το βράδυ για ύπνο; Εσείς τα αποφασίζετε όλα αυτά ανάλογα με την ηλικία και ένα σωρό άλλους παράγοντες. Σκεφτείτε το, αποφασίστε το, επικοινωνήστε το. Τα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν τι χρειάζεται να κάνουν.
✔ Στο χώρο της κουζίνας (ή όπου αλλού βολεύει εσάς) είναι καλό να υπάρχει ένα οικογενειακό ημερολόγιο. Εκεί θα σημειώνετε το πρόγραμμα των διαφόρων δραστηριοτήτων, τις υποχρεώσεις παιδιών και γονιών (π.χ. συναντήσεις με δασκάλους, γιορτές σχολείου, ακόμα και τα πάρτυ των παιδιών) ώστε όλοι να είναι ενήμεροι για το πρόγραμμα της εβδομάδας.
✔ Αν τα παιδιά πηγαίνουν παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, ετοιμαστείτε για βροχή από «καλλιτεχνικές δημιουργίες» που θα αρχίσουν να έρχονται σπίτι. Το post Οργανώνοντας τις ζωγραφιές των παιδιών θα σας δώσει κάποιες ιδέες για το πώς να τις οργανώνετε.
Παιδί: Πώς να το βοηθήσετε στη μαθητική του ζωή;
✔ Αν έχετε Πρωτάκι: 5 απλά μυστικά επιτυχίας για την Πρώτη Δημοτικού.
✔ Για παιδιά στις πρώτες τάξεις δημοτικού: Διάβασμα στο σπίτι: Βοηθώντας τα παιδιά να αποκτήσουν καλές συνήθειες.
✔ Για παιδιά όλων των τάξεων: Συναντήσεις γονέων – δασκάλων: Ένας πλήρης οδηγός και μυστικά επιτυχίας.
✔ Εξωσχολικές δραστηριότητες: Είμαι κατά του φορτωμένου προγράμματος των παιδιών και πολύ θα ήθελα να επιστρέφουν σπίτι και να μην έχουν να κάνουν τίποτα απολύτως. Να έχουν κάνει τα μαθήματά τους, τις ξένες γλώσσες τους, τα αθλήματά τους και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της επιλογής τους στο σχολείο. Δυστυχώς πολύ λίγα σχολεία προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα κι έτσι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα.
Και πιο συγκεκριμένα: Στην παγκόσμια γειτονιά που ζούμε, τα παιδιά μας θα πρέπει να μάθουν να μιλάνε Αγγλικά σαν να είναι η μητρική τους γλώσσα. Αν λοιπόν το σχολείο δεν μπορεί να τα εκπαιδεύσει σωστά, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το κάνουμε εκτός σχολείου. Να λοιπόν (αναγκαστικά) η πρώτη εξωσχολική δραστηριότητα. (Διαβάστε και το Σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσουν τα παιδιά μου Αγγλικά;)
Το ίδιο ισχύει για τον αθλητισμό. Μερικά σχολεία του δίνουν προτεραιότητα και τα παιδιά αθλούνται επαρκώς επιλέγοντας το σπορ που τους ταιριάζει. Δε συμβαίνει δυστυχώς το ίδιο σε όλα τα σχολεία. Η σοβαρή ενασχόληση με ένα άθλημα είναι επίσης μη διαπραγματεύσιμη για μένα, οπότε να λοιπόν (αναγκαστικά) και η δεύτερη εξωσχολική δραστηριότητα. (Διαβάστε και τα Ας κινηθούμε και Αν με αφήσεις να ασχοληθώ με τον αθλητισμό).
Τέλος, το παιδί μπορεί να έχει κάποια άλλη κλίση και να εκδηλώσει την επιθυμία να γραφτεί και σε κάτι άλλο. Σκεφτείτε προσεκτικά και κάνετε συνειδητές επιλογές. Αποφύγετε όμως να γεμίσετε το πρόγραμμά του αλόγιστα. Μερικές φορές θα χρειαστεί να βάλετε τα δικά σας όρια. Για παράδειγμα, οι κόρες μου ασχολούνται με το τένις και είμαι η πιο ένθερμη υποστηρίκτριά τους, ωστόσο πέρσι που είχαν προπονήσεις Κυριακές, ήμουν αντίθετη στο να πηγαίνουν σε αυτή τη συγκεκριμένη προπόνηση. Με τα δεδομένα που επικρατούσαν πέρσι στα προγράμματά μας, το ήρεμο ξύπνημα τουλάχιστον μια μέρα την εβδομάδα μας ήταν απαραίτητο κι έτσι δηλώσαμε από την αρχή ότι από τη συγκεκριμένη προπόνηση θα απέχουν. Φέτος ή του χρόνου μπορεί να πηγαίνουν – κι εγώ έκανα μερικές φορές προπονήσεις τις Κυριακές όταν ήμουν μικρή και οι αγώνες ήταν πάντα Κυριακές. Ας είμαστε λοιπόν ανοιχτοί και ελαστικοί, αλλά σε γενικές γραμμές οι εξωσχολικές δραστηριότητες θα πρέπει να είναι λίγες και καλές και να αποτελούν πηγή χαράς και όχι άγχους.
✔ Για να βοηθήσετε τα παιδιά να μάθουν παίζοντας: Ηλεκτρονικά βοηθήματα και παιχνίδια για παιδιά Δημοτικού
✔ Το κάναμε κι εμείς όταν ήμασταν παιδιά, το κάνουμε και τώρα με τα δικά μας παιδιά: Σχολικά βιβλία: Τρόποι ντυσίματος για προστασία
✔ Για να βοηθήσετε το παιδί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του του:
- 10 τρόποι για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση των παιδιών σας
- 10 τρόποι για να κάνετε τα παιδιά σας να νιώσουν ξεχωριστά
- 50 θετικές φράσεις για να λέμε στα παιδιά μας
- Να είσαι πάντα ασταμάτητη #ΣΑΝΚΟΡΙΤΣΙ
✔ Τέλος, θα ήθελα να κάνω μια σύντομη αναφορά στο σχολικό εκφοβισμό. Ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, στο οποίο δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Ως γονείς οφείλουμε να είμαστε καλά ενημερωμένοι, να είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και να ενθαρρύνουμε το παιδί μας να μας μιλάει για ό,τι το απασχολεί στο σχολείο.
Ακόμα κι αν το δικό μας παιδί δεν έχει πέσει θύμα ποτέ σχολικού εκφοβισμού, μπορεί να έχει δει κάποιο άλλο παιδί να πέφτει θύμα. Η σιωπή είναι συμμετοχή. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να μιλάνε και να μη φοβούνται.
Και αν τέλος αντιληφθούμε ότι τα δικά μας παιδιά είναι τα επιθετικά ή εκείνα που εκφοβίζουν, ο ρόλος μας οφείλει να είναι ακόμα ουσιαστικότερος. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ή να αποκρύψουμε αυτή τη συμπεριφορά. Θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στο παιδί, να το βοηθήσουμε να επανορθώσει, να συνεργαστούμε με τους εκπαιδευτικούς του ή και με κάποιον ειδικό και να προβληματιστούμε για το λόγο που συμπεριφέρεται έτσι. Ένας από τους σημαντικότερους ρόλους μας σε αυτό τον κόσμο είναι να μεγαλώσουμε καλά παιδιά. Ας μην αποποιούμαστε της ευθύνης. Αν ασχοληθούμε και δεν αδιαφορήσουμε, θα βρούμε τον τρόπο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξεπεράσουν τη δύσκολη φάση και να γίνουν σπουδαίοι ενήλικες.
Για να βοηθήσουμε τα παιδιά στην αντιμετώπιση ενός bully: Όπως κι αν τον αποκαλείς, νταή ή bully, να 4 τρόποι για να τον αντιμετωπίσεις
Μερικά τελευταία μυστικά
Ιατρικά
Αν τα παιδιά κάνουν κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, ζητείται συνήθως από το γυμναστήριο χαρτί γιατρού. Μια καλή ιδέα είναι να κλείσετε το ραντεβού με τον γιατρό τώρα, που το πρόγραμμά των παιδιών είναι πιο χαλαρό.
Να έχετε όμως υπ’ όψιν σας ότι βεβαιώσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο μάθημα της Φυσικής Αγωγής ζητάει και το σχολείο. Συνήθως το χαρτί που χρειάζεται να έρθει συμπληρωμένο από το γιατρό το μοιράζουν στα παιδιά τον Οκτώβριο, οπότε οργανωθείτε ανάλογα. Η ισχύουσα νομοθεσία απαιτεί ιατρική βεβαίωση για τις βαθμίδες: Α΄, Γ΄ και Ε΄ τάξεις του Δημοτικού σχολείου, Α΄ τάξη του Γυμνασίου, Α΄ τάξη του Ενιαίου & του Τεχνικού και Επαγγελματικού Λυκείου.
Φαγητό στο σχολείο
Τι θα τρώει το παιδί στο σχολείο; Είναι ένα σημαντικό θέμα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχολείο που πηγαίνει το παιδί, τις επιλογές που παρέχει, τις προτιμήσεις του παιδιού, καθώς και από την ώρα που σχολάει. Κάποια ερωτήματα που πρέπει να διερευνήσετε: Παρέχεται μαγειρεμένο φαγητό στο σχολείο; Τρώει το παιδί ποικιλία φαγητών ή είναι «δύσκολο» και δε θα ικανοποιείται από τις επιλογές που παρέχονται; Εναλλακτικά υπάρχουν υγιεινές επιλογές φαγητού στο κυλικείο; Δίνει το σχολείο τη δυνατότητα για ζέσταμα φαγητού που φέρνει το παιδί από το σπίτι; Υπάρχει χώρος εστιατορίου; Η κάθε οικογένεια θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα. Ειδικά όταν το παιδί δεν γυρνάει σπίτι νωρίς ώστε να φάει στο σπίτι, αλλά στις 16.00 ή στις 17.00 πρέπει οπωσδήποτε να φάει κάτι ελαφρύ και ισορροπημένο στο σχολείο. Πεινασμένα παιδιά = ευερέθιστα παιδιά = παιδιά που δεν μπορούν να αποδώσουν. Συζητήστε τις επιλογές με το παιδί και πάρτε αποφάσεις τώρα που είναι η αρχή.
- Πάντα χρήσιμο:Ένα σάντουιτς που ξετρελαίνει τα παιδιάΟ βασιλιάς του κολατσιού, το σάντουιτς, όπως δεν το έχετε ξαναδεί. Και bonus, τα παιδιά μαθαίνουν να τρώνε ψωμί ολικής άλεσης.
- Για κεράσματα στο σχολείο στις γιορτές ή τα γενέθλια των παιδιών: Churros: Κεράστε 50 φίλους με 3,5 ευρώ
Δημιουργήστε αναμνήσεις
✔ Πάρτε συνέντευξη από τα παιδιά στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς προκειμένου να καταγράψετε τις σκέψεις τους στην ηλικία που βρίσκονται. Η συνέντευξη μπορεί να είναι φιλική και χαλαρή ή «επίσημη» (ακόμα και με κάμερα ή μικρόφωνο) προκειμένου να νιώσουν σαν διασημότητες!
Δείτε τη δική μας συνέντευξη και τυπώστε την εδώ:Επιστροφή στα σχολεία: Η συνέντευξη [Για εκτύπωση]
✔ Tρεις ιδέες για να ξεκινήσετε κι εσείς φέτος τη δική σας οικογενειακή παράδοση, για τη μέρα της παραμονής της επιστροφής στα σχολεία.
✔ Φωτογραφίες πρώτης μέρας: Την πρώτη μέρα του σχολείου, υπολογίστε λίγο παραπάνω χρόνο για να τραβήξετε μία ή περισσότερες φωτογραφίες. Μια ιδέα είναι τα παιδιά να δείχνουν με τα δάχτυλα στην κάμερα την τάξη που θα πάνε ή να κρατούν χαρτί A4 όπου είναι γραμμένη η τάξη τους. Στις δικές μας περσινές φωτογραφίες τα κορίτσια κρατούσαν τις τάξεις τους αλλά και πινακίδες #smile και #like! Μπορείτε να τις κατεβάσετε και να τις εκτυπώσετε από αυτό εδώ το link.
Και κλείνω με μια θετική σκέψη. Είναι μια νέα χρονιά, ας κάνουμε λοιπόν μια νέα αρχή! Ξέρω ότι με κάποια από τα παραπάνω – π.χ. με το θέμα του διαβάσματος στο σπίτι – μπορεί να είχατε άσχημη εμπειρία στο παρελθόν. Το γεγονός ότι πέρσι δεν πήγαν καλά τα πράγματα σε κάποιους τομείς, δε σημαίνει ότι ούτε φέτος θα πάνε. Τα παιδιά μας είναι φέτος μεγαλύτερα και ωριμότερα κι εμείς σοφότεροι και πιο συνειδητοποιημένοι γονείς. Επανεκκίνηση. Νέα χρονιά, νέα αρχή!
Αν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο μυστικό που εφαρμόζετε εσείς και βοηθάει στην προετοιμασίας της επιστροφής, προσθέστε το στα σχόλια. Αν το post σας βοήθησε και σας έδωσε ιδέες, μοιραστείτε το με άλλους γονείς. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, για ένα πιο οργανωμένο ξεκίνημα.
Καλή σχολική χρονιά!