ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

Επειδή δε συμβαίνει εδώ, δε σημαίνει ότι δε συμβαίνει


Ένα βίντεο το οποίο έχει, ήδη, γίνει viral, με γύρω στα 4 εκατομμύρια views σε μία μόνο μέρα από την κυκλοφορία του στο YouTube, έρχεται στο πιο κατάλληλο σημείο, για να θυμίσει σε όλους, ότι τα μεγαλύτερα θύματα της παράνοιας του πολέμου είναι οι αθώοι. Και τι πιο αθώο από τα παιδιά;
Πρόκειται για το τελευταίο δημιούργημα του οργανισμού Save the Children (Σώστε τα Παιδιά), ο οποίος παλεύει για τα δικαιώματα των παιδιών σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στο βίντεο, διάρκειας μόλις ενάμιση λεπτού, πρωταγωνιστεί ένα μικρό κοριτσάκι. Ένα αγγελούδι γύρω στα 9.
Από την ανεμελιά και την αθωότητα της παιδικής ηλικίας, η πρωταγωνίστρια καταλήγει να βλέπει τη ζωή της να γίνεται κομμάτια, να καταρρέει γύρω της, από τη μια στιγμή στην άλλη. Μαζί της, μέσα από τα γλυκά της μάτια, βιώνει και ο θεατής όσα προκαλεί ο πόλεμος στα παιδιά.
Ζει κάπου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε ένα από τα τελευταία μέρη που θα περίμενε κανείς να συμβεί κάτι παρόμοιο με όσα διαδραματίζονται στο βίντεο. Η παρατήρηση στο τέλος του κλιπ χτυπά σαν γροθιά στο στομάχι: “Μόνο και μόνο επειδή δεν συμβαίνει εδώ, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνει”. 

Πόσο αλήθεια. Και πόσο κρίμα να χρειάζονται τέτοιες κινήσεις για να θυμόμαστε, για να μην αδιαφορούμε, για να μάθουμε να βλέπουμε λίγο πιο ανθρώπινα. 
Με το βίντεο, ο οργανισμός Save the Children καλεί όλους να βοηθήσουμε τα παιδιά στη Συρία. Εκεί όπου 11 χιλιάδες ψυχούλες χάθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια που η χώρα ρημάζεται από εμφύλιες διαμάχες, σύμφωνα με τη σελίδα του οργανισμού. 
Και να ήταν μόνο η Συρία; Παντού στον κόσμο, εκατομμύρια παιδιά, το παρόν και το μέλλον μας, αναγκάζονται να ζουν τρομοκρατημένα. Δεκάδες χιλιάδες πεθαίνουν χωρίς, καλά καλά, να αντιλαμβάνονται γιατί. Αυτά που επιβιώνουν, μεγαλώνουν απότομα. Πρόωρα. Σκοτώνουν τα ίδια το παιδί μέσα τους.
Ιράκ, Αφγανιστάν, Αίγυπτος, δεκάδες χώρες της Αφρικής, Γάζα, φαβέλες και καρτέλ ναρκωτικών στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Γκέτο, καταυλισμοί προσφύγων, παραστρατιωτικές ομάδες που στρατολογούν παιδιά. Επόμενη στη λίστα η Ουκρανία; Πού θα μπει το τέλος; Πότε;