ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η γελοιογραφία στην εκπαίδευση

www.educartoon.gr




Η γελοιογραφία ως εικαστικό είδος έχει συγκεκριμένους κώδικες και, όπως όλα τα είδη τέχνης, για την κατανόηση του νοήματός της απαιτούνται ορισμένα «κλειδιά».
Με έναν μαγικό τρόπο, φαίνεται ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας διαθέτουν ήδη αυτά τα κλειδιά και αυτούς τους κώδικες, χωρίς να έχουν σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και χωρίς ίσως να ξέρουν τα ίδια να σκιτσάρουν καλά.
Επειδή η γελοιογραφία είναι από μόνη της ελκυστική, γίνεται αμέσως και απολύτως κατανοητή από τα παιδιά, που την αντιμετωπίζουν στην αρχή ως παιχνίδι, και στη συνέχεια ως πεδίο προβληματισμού και αφορμή γνώσης.
Όπως έδειξε η έως τώρα αξιοποίησή της στη διδακτική πράξη, η γελοιογραφία εξάπτει και διεγείρει τη δημιουργική φαντασία των μαθητών.


"Νέα παιχνίδια"
Γελοιογράφος: Angel Boligan

Ποιοι είμαστε
Είμαστε μια επιστημονική ομάδα που αποτελείται από παιδαγωγούς, νέους καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, έμπειρους καθηγητές Πανεπιστημίων, βραβευμένους καλλιτέχνες και διακεκριμένους συγγραφείς.
Γνωρίζοντας και εφαρμόζοντας από τη μια τις παραδοσιακές μεθόδους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται ήδη στην εκπαίδευση, και πιστεύοντας στη δημιουργική ανανέωση αυτών των εργαλείων, προτείνουμε την εισαγωγή και την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στη διδασκαλία. Πρόκειται για έναν καινούργιο αλλά δοκιμασμένο τρόπο, οικείο, εύληπτο, δημιουργικό και ευχάριστο στα παιδιά, που βασίζεται στις αρχές της διαθεματικότητας, της βιωματικότητας και της συνεργατικότητας.
Δώσαμε στη γελοιογραφία και στο κόμικς τον κεντρικό ρόλο στις διδακτικές προτάσεις που παρουσιάζουμε εδώ. Μια σειρά από γελοιογραφίες με οικολογικό θέμα μπορεί να στηρίξει ολόκληρο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αγωγής. Άλλες γελοιογραφίες σχετικά με τη βία στα γήπεδα, την κυκλοφοριακή αγωγή, τη διατροφή, το κάπνισμα κτλ, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας. Κόμικς και γελοιογραφίες με διάφορα θέματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στην τάξη σε διάφορα μαθήματα, όπως η Νεοελληνική Γλώσσα, τα Αρχαία Ελληνικά, η Πολιτική και Κοινωνική Αγωγή κτλ.
Και δεν σταματάμε εδώ: Καθώς η εκπαίδευση είναι μια διαδικασία δυναμική και συνεχώς ανατροφοδοτούμενη, ελπίζουμε ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θα ανταποκριθείτε και θα αγκαλιάσετε την προσπάθειά μας. Σας προτρέπουμε να χρησιμοποιείτε στην τάξη σας όλο το υλικό που παρουσιάζεται εδώ, να μας στέλνετε παρατηρήσεις και σχόλια για την αξιοποίησή του, αλλά και καινούργιες ιδέες και προτάσεις για περαιτέρω εμπλουτισμό του υλικού μας.

Λειτουργία
Η educartoon-Η γελοιογραφία στην Εκπαίδευση είναι ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό εργαλείο για την αξιοποίηση της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση.  Το υλικό που διατίθεται από την ιστοσελίδα της educartoon είναι δωρεάν και αποτελείται α) από γελοιογραφίες και β) από ενδεικτικά σχέδια μαθήματος.

Εγγραφή
Για να μπορείτε να χρησιμοποιείτε δωρεάν όλο το υλικό της educartoon και να συμβάλετε στον εμπλουτισμό του, πρέπει πρώτα να γίνετε μέλος. Αν δεν είστε μέλος, βλέπετε στην ιστοσελίδα μόνο δειγματοληπτικά το υλικό αυτό.
Στη σελίδα http://www.educartoon.gr πατάτε «εγγραφή» (πάνω δεξιά), συμπληρώνετε τα στοιχεία σας και ακολουθείτε τις οδηγίες.