ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015

Dyslexia at home

Συμβουλευτική για γονείς και εκπαιδευτικούς

Η κ. Άσπα Μητρακάκη είναι ειδική παιδαγωγός για παιδιά με δυσλεξία και μαθησιακές δυσκολίες. Στο blog που έχει δημιουργήσει μπορείτε να βρείτε συμβουλές για το πώς να βοηθήσετε ένα παιδί με δυσλεξία ή άλλου είδους μαθησιακή δυσκολία.

Εμείς από το blog της κ. Άσπας Μητρακάκη "δανειζόμαστε" 10 tips που μπορούν να βοηθήσουν τους μικρούς μαθητές:
1. Το μπράβο δίνει δύναμη, η κριτική σκοτώνει
Το Δυσλεξικό παιδί χρειάζεται αυτοπεποίθηση για να μάθει και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του. Επειδή έχουν βιώσει την αποτυχία, βαθιά μέσα τους πιστεύουν ότι δεν είναι ικανά για να μάθουν. Οπότε: εγκαταστήστε τη χαμένη του αυτοπεποίθηση, δώστε την ευκαιρία να πετύχει, επαινέστε τις μικρές του επιτυχίες.

2. Μη ζητάτε απο το Δυσλεξικό παιδί να διαβάζει φωναχτά
Τα αναγνωστικά του λάθη το κάνουν να ντρέπεται.

3. Μη τιμωρείτε το δυσλεξικό παιδί επειδή ξεχνάει πράγματα 
Ενισχύστε θετικές στρατηγικές για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα όπως να έχει ένα μέρος για να βάζει τα πράγματα του.

4. Μην αποκαλείτε ένα δυσλεξικό τεμπέλη
Οι δυσλεξικοί χρειάζεται να δουλεύουν πιο σκληρά για να παράγουν μικρότερο αποτέλεσμα. Δυσκολεύονται να παραμείνουν συγκεντρωμένοι όσο διαβάζουν, γράφουν ή ακούνε.

5. Να αναμένετε λιγότερη γραπτή εργασία
Οι δυσλεξικοί μαθητές ενώ μπορεί να είναι εξαιρετικοί στο προφορικό λόγο δυσκολεύονται να εκφράσουν τις ιδέες του στο γραπτό λόγο. Επιτρέψτε τους να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεση τους για να διαβάσουν και να κατανοήσουν.

6. Γράψτε τις εργασίες που έχει για το σπίτι και κολλήστε τις στο βιβλίο του
Δείξτε του τα βήματα που πρέπει να γίνουν πχ. Πρώτον κάνε εκείνο, δεύτερον κάνε αυτό κτλ.

7. Μη περιμένετε να αντιγράψει με επιτυχία απο τον πίνακα ή απο βιβλίο
Δώστε μια φωτοτυπία. Προτείνετε να υπογραμμίσει με μαρκαδόρους τις περιοχές που είναι πιο σημαντικές και σχεδιάστε και εικόνες για να αποτυπώσετε τα πιο σημαντικά σημεία.

8. Δεχτείτε εργασίες που έχει κάνει στον υπολογιστή
Για πολλούς δυσλεξικούς είναι ιδιαίτερα δύσκολο το να γράφουν. Οι επεξεργαστές κειμένου κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη. Επιτρέψτε τους να χρησιμοποιήσουν τον αυτόματο διορθωτή κειμένου που θα τους βοηθήσει στη γραμματική και τη στίξη και θα δώσει σε εσάς την ευκαιρία να δείτε την ποιότητα του περιεχομένου.

9. Συζητήστε για μια δραστηριότητα ώστε να είστε σίγουροι ότι έγινε κατανοητή
Μετατρέψτε σε εικόνα ή συνδέστε τη με κάτι αστείο για να τη θυμούνται καλύτερα

10. Δώστε την ευκαιρία να απαντούν προφορικά
Οι δυσλεξικοί πολλές φορές μπορούν να αποδείξουν ότι κατάλαβαν, καλύτερα με μια προφορική απάντηση ενώ δυσκολεύονται να θέσουν τις ίδιες σκέψεις γραπτά. 


Οι οδηγίες αυτές είναι βασισμένες στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δυσλεξικοί μαθητές σε σχέση με τους συμμαθητές τους στις σχολικές δεξιότητες: της ανάγνωσης και της γραφής, της συγκέντρωσης, της οργάνωσης του χρόνου και της κατανόησης των γλωσσικών πληροφοριών.


Περισσότερο υλικό μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιο της κ. Άσπας Μητρακάκη, πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: