ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Εκπαιδευτική επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Πληροφορίες


Οι Φίλιπποι ήταν αρχαία πόλη της Ανατολικής Μακεδονίας με αρχικό όνομα Κρηνίδες.
Είναι ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος της Ανατολικής Μακεδονίας.



Στην περιοχή των Φιλίππων οργανωμένη ζωή υπήρξε πολύ πριν από τον βασιλιά Φίλιππο, ήδη από την προϊστορική εποχή.



Πρωτοκατοικήθηκε από αποίκους της Θάσου οι οποίοι ίδρυσαν την αποικία των Κρηνίδων το 360 π.Χ.  Οι Θάσιοι άποικοι ίδρυσαν την αποικία γνωρίζοντας τον πλούτο της περιοχής σε πολύτιμα μέταλλα, ξυλεία και γεωργικά προϊόντα.




Το 356 π.Χ. η αποικία απειλείται από τους Θράκες για αυτό  ζητούν τη βοήθεια του Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μ. Αλέξανδρου και βασιλιά της Μακεδονίας.
Αυτός βλέποντας τη μεγάλη οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και της δίνει το όνομά του: Φίλιπποι.






Στα ελληνιστικά χρόνια (323 π.Χ. – 30 π.Χ.)  η πόλη απέκτησε το τείχος της, το θέατρο, δημόσια οικοδομήματα και ιδιωτικές κατοικίες. Επίσης, μέσα από τους Φιλίππους περνούσε  η αρχαία Εγνατία Οδός.




Στα ρωμαϊκά χρόνια οι Φίλιπποι ήταν η σπουδαιότερη πόλη της ανατολικής Μακεδονίας, χτισμένη σε πολύ στρατηγική θέση και στο μέσο μιας πλούσιας σε αγαθά περιοχής. Μετά τη μάχη των Φιλίππων (το 42 π.Χ) μετατράπηκε σε ρωμαϊκή αποικία και αποικίστηκε από τους Ρωμαίους δυο φορές.



Πολύ σημαντική χρονολογία υπήρξε και το έτος 49 ή 50 μ.Χ., όταν ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε τους Φιλίππους και ίδρυσε την πρώτη Χριστιανική Εκκλησία της Ευρώπης.




Η πόλη αρχίζει να εγκαταλείπεται στις αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα εξαιτίας μεγάλων σεισμών και σλαβικών επιδρομών. Επιζεί στα βυζαντινά χρόνια, ως οχυρό φρούριο, ενώ η ερήμωσή της ολοκληρώνεται με την τουρκική κατάκτηση στα τέλη του 14ου αιώνα.





Αρχαιολόγοι από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή άρχισαν τις έρευνες στους Φιλίππους στα 1914.




Σήμερα η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή συνεχίζουν την αρχαιολογική έρευνα. Τα ευρήματα των ανασκαφών φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων.




Τα μνημεία που θα δούμε


ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ    
Κτίστηκε  356 π.Χ.   από  το  βασιλιά  της   Μακεδονίας  Φίλιππο  Β’. Το θέατρο αυτό, εξακολούθησε να χρησιμοποιείται αργότερα κι από τους Ρωμαίους , αφού διασκευάστηκε για να προσαρμοστεί στα νέα θεάματα της ρωμαϊκής κοινωνίας και για να δεχθεί πολυάριθμους θεατές. Τον 3ο αιώνα μ.Χ., το θέατρο μετατρέπεται σε αρένα για τις θηριομαχίες. Μάλιστα για την παραμονή και την πιο εύκολη μεταφορά των θηρίων στην αρένα, δημιουργήθηκε στο νότιο άκρο της ορχήστρας, ένας μεγάλος ορθογώνιος υπόγειος χώρος.





[Αρχικά οι βασιλικές ήταν δημόσια κτίρια που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ρώμη ως χώροι δημοσίων συνεδριάσεων, εμπορικών συναλλαγών αλλά και ως δικαστήρια. Οι Ρωμαίοι παρέλαβαν αυτόν τον κτιριακό τύπο από τους Έλληνες.
Μετά το τέλος των διωγμών, ο χριστιανισμός ήταν ελεύθερος να αναπτυχθεί. Οι παλαιοί και μικροί ναοί δεν εξυπηρετούσαν πλέον τις λατρευτικές ανάγκες του μεγάλου πλήθους των χριστιανών. Γι' αυτό άρχισαν να κτίζονται μεγάλοι ναοί σε ολόκληρη την αυτοκρατορία. Πρόκειται για τις περίφημες παλαιοχριστιανικές βασιλικές.  Οι χριστιανοί ονόμασαν τους ναούς αυτούς βασιλικές διότι σε αυτές λατρεύονταν ο Βασιλεύς Χριστός.]

ΒΑΣΙΛΙΚΗ Α'
Το επόμενο αξιόλογο μνημείο μπροστά στο οποίο θα βρεθείτε είναι η Βασιλική Α'. Χρονολογείται γύρω στα 500 μ.Χ.  και πρόκειται δηλαδή για τη μεγαλύτερη βασιλική που έχει ανασκαφεί. Μετά από 100 χρόνια λειτουργίας του ναού, πιθανόν το 600 μ.Χ., ο ναός ισοπεδώνεται μάλλον από σεισμό, χωρίς να ξανακτισθεί.





ΦΥΛΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ
Ο χώρος όπου φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος.




ΒΑΣΙΛΙΚΗ Γ'
Χρονολογικά, αποτελεί μεταγενέστερο κτίσμα. Ξεχωρίζει για την εξαιρετική της διακόσμηση, που είναι εμφανής αλλά και για τα πλούσια γλυπτά που ήρθαν στο φως.  Έχει πολυτελή μαρμαροθετήματα δαπέδου και ενδιαφέροντα γλυπτικό διάκοσμο. Στα μέσα του 6ου αιώνα το μνημείο καταστράφηκε από σεισμό. Στη Βασιλική Γ' η ανασκαφή συνεχίζεται κι έτσι δεν είναι επισκέψιμη.




ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ-FORUM
Κατευθυνόμενοι προς τη Βασιλική Β', θα περπατήσετε λίγο στο χώρο της ρωμαϊκής Αγοράς (forum), που αποτελούσε το διοικητικό κέντρο των Φιλίππων στη ρωμαϊκή εποχή. Βρίσκεται στο κέντρο της αρχαίας πόλης, ανάμεσα σε δυο μεγάλους παράλληλους πλακόστρωτους δρόμους, από τους οποίους ο βόρειος έχει ταυτιστεί με την αρχαία Εγνατία οδό. Πρόκειται για ενιαία σχεδιασμένο συγκρότημα δημοσίων κτηρίων (ναοί, δικαστήρια, βιβλιοθήκη, καταστήματα), τα ερείπια των οποίων θα δείτε να απλώνονται γύρω από μια κεντρική πλατεία.   





ΒΑΣΙΛΙΚΗ Β'
Το πιο διάσημο μνημείο του νότιου τμήματος του αρχαιολογικού χώρου είναι η επιβλητική Βασιλική Β', που είναι χτισμένη στη νότια πλευρά της ρωμαϊκής αγοράς. Η μεγάλη και ωραία Βασιλική Β', στο κεντρικότερο σημείο της πόλης των Φιλίππων κτίσθηκε το 550 μ.Χ περίπου. Σήμερα μένουν επιβλητικά υψωμένοι οι τοίχοι να φθείρονται από τον χρόνο και τους ανθρώπους.







ΠΑΛΑΙΣΤΡΑ –ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ
Στα δυτικά της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Β' οι ανασκαφές έχουν αποκαλύψει τα ερείπια της παλαίστρας που χρονολογείται στο 2ο αιώνα μ.Χ. Το κτίριο επικοινωνούσε με τη μεγάλη Εμπορική οδό. Η περίστυλη κεντρική αυλή ήταν χώρος ασκήσεων. Στα δυτικά υπήρχαν δωμάτια και στα ανατολικά ένα μικρό αμφιθέατρο. Ο καλύτερα διατηρημένος χώρος είναι οι βεσπασιανές στη νοτιοανατολική γωνία του κτιρίου.






ΒΕΣΠΑΣΙΑΝΕΣ ΘΕΡΜΕΣ
Βρίσκεται στα ΝΑ της παλαίστρας και της Βασιλικής Β'. Είναι μια ορθογώνια οικοδομή που χωρίζεται από μία κεντρική αυλή σε δύο πτέρυγες. Στην ανατολική υπάρχουν αίθουσες συγκεντρώσεων και αναψυχής, ενώ στη δυτική βρίσκονταν τα διαμερίσματα του λουτρού και οι εγκαταστάσεις για τη θέρμανση του νερού. Η καταστροφή του κτιρίου πιθανότατα σχετίζεται με τις επιδρομές των Γότθων, που χρονολογούνται μετά το 378 μ.Χ.





ΛΟΥΤΡΑ (ΒΑΛΑΝΕΙΑ)
Ανάμεσα στην Εγνατία οδό και τα λατρευτικά κτίσματα του Οκταγώνου βρίσκεται ένα από τα Βαλανεία (λουτρά) των Φιλίππων. Η ίδρυσή του θεωρείται ότι έγινε στα χρόνια του Αυγούστου (31 π.Χ.-14 μ.Χ.). Το Βαπτιστήριο τροφοδοτούσε με ζεστό νερό το Βαλανείο, που είχε γύρω του βοηθητικά διαμερίσματα και τους τρεις οίκους: τον ψυχρό, τον μέσο θερμό και τον έσω θερμότερο.





ΟΚΤΑΓΩΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ
Ναός Παλαιοχριστιανικός οκταγωνικού τύπου, στην ανατολική πλευρά της Αγοράς, που έχει δική του περίφραξη και φύλαξη.  Γύρω από τον  Οκταγωνικό ναό αναπτύσσονται βαπτιστήριο και άλλα προκτίσματα, δημόσιος λουτρώνας, επισκοπικό μέγαρο και αποθήκες.






ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ
Στην ίδια περίπου εποχή με την ανοικοδόμηση του Οκταγώνου, χτίζεται στα ανατολικά και το ανεξάρτητο κτιριακό συγκρότημα του επισκοπείου. Στο κέντρο του υπήρχε υπαίθρια κλειστή αυλή. Γύρω από αυτήν υπάρχουν διαμερίσματα που χρησίμευαν ως κατοικία του επισκόπου και των άλλων κληρικών, αποθήκες, πατητήρι.









Άλλα κτίσματα



ΤΕΙΧΗ
Είναι  ορατό  στο  ανατολικό  κυρίως  σκέλος  και  στην  ακρόπολη. Έχει  πάχος  2,30- 2,85μ  και  είναι  χτισμένο  από  μεγάλες   μαρμάρινες  πλίνθους.  Η  συνολική  περίμετρος  είναι  3,5 χλμ. Το τείχος ενισχύεται κατά διαστήματα από ισχυρούς πύργους. Η αρχαιότερη φάση των τειχών χρονολογούνται στην εποχή του Φιλίππου Β' και η νεώτερη στα χρόνια του Ιουστινιανού Α'.







ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Στην κορυφή του ισχυρού λόφου, στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης, οδηγεί το μονοπάτι που ξεκινά λίγο πιο βόρεια από το Μουσείο. Για να ανέβετε εδώ από το μονοπάτι θα χρειαστείτε περίπου 45 λεπτά.