ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

ΟΧΙ ΒΙΑ ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ

6 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα κατά της σχολικής βίας







Ο Γιάννης ζητάει όλο και περισσότερα χρήματα για να φάει κάτι στο διάλειμμα. Όταν όμως γυρίζει σπίτι είναι πάντα πεινασμένος και δείχνει να έχει χάσει βάρος. Ο Γιάννης είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού από μεγαλύτερα παιδιά που τον απειλούσαν να τον χτυπήσουν αν δεν τους έδινε τα χρήματα του. 
Η Κατερίνα άρχισε να αισθάνεται ντροπή για την εμφάνισή της. Τον τελευταίο καιρό δύο  συμμαθητές της την κοροϊδεύουν άσχημα για τα γυαλιά της, και της κόλλησαν το παρατσούκλι  «τυφλοπόντικας ». Κάθε φορά που φεύγει από το σπίτι, κρύβει τα γυαλιά της στην τσάντα της και σταμάτησε να συμμετέχει στο μάθημα γιατί δε βλέπει καλά στον πίνακα. 
Η Μαρία ήταν πολύ ευχαριστημένη στο νέο της σχολείο και είχε κάνει αρκετές φίλες. Μετά όμως από κάποιο διάστημα οι φίλες της δεν της μίλαγαν και την απέφευγαν. Δεν την άφηναν να παίζει μαζί τους και ένοιωθε πάρα πολύ μόνη. Η Μαρία έμαθε ότι κάποια κορίτσια διέδιδαν αβάσιμες φήμες για εκείνη. Αυτό την στεναχώρησε πάρα πολύ και μετά κάποιο διάστημα είχε αρχίσει να έχει έντονο πόνο στην κοιλιά, έκλαιγε όταν ήταν μόνη της και δεν ήθελε να πάει σχολείο.

Μήπως σου θυμίζουν κάτι αυτές οι ιστορίες; Έχεις ζήσει παρόμοιες;  Ξέρεις τι είναι ο εκφοβισμός; 




Ακόμα και αν δεν έχεις πέσει θύμα εκφοβισμού είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αν σου συμβεί και με ποιο τρόπο μπορείς να βοηθήσεις τους φίλους σου ή τους συμμαθητές σου που μπορεί να εκφοβίζονται.
Τι είναι ο εκφοβισμός
Ένας μαθητής εκφοβίζει όταν χωρίς λόγο και για μεγάλο διάστημα επιτίθεται σε συμμαθητές του με σκοπό να τους προκαλέσει σωματικό ή ψυχικό πόνο. Ο εκφοβισμός ανάμεσα στους μαθητές μπορεί να πάρει διάφορες μορφές.

Πώς εκδηλώνεται
  • χειρονομίες, σπρωξιές, ξυλοδαρμούς, μπουνιές, χτυπήματα
  • βρισιές, προσβολές, απειλές και κοροϊδίες
  • καταστροφή προσωπικών αντικειμένων και κλοπές
  • αποκλεισμό και απομόνωση από παρέες, ομαδικά παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες
  • με απειλητικά μηνύματα στο κινητό ή στο e-mail σου

Τι μπορείς να κάνεις
Μπορεί να είναι δελεαστικό το να εκδικηθείς το παιδί που σε εκφοβίζει. Αλλά αυτό σίγουρα δεν είναι η λύση γιατί αυτή η συμπεριφορά θα προκαλέσει και άλλη βία.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να αποχωρίσεις από το περιστατικό, να είσαι μαζί με άλλα παιδιά και να ενημερώσεις έναν ενήλικα (δάσκαλο και/ή γονέα)    
 Αυτοί είναι κάποιοι τρόποι για να χειριστείς τον εκφοβισμό.
  • Ενημέρωσε έναν ενήλικα. Δάσκαλοι, διευθυντές και γονείς όλοι μπορούν να βοηθήσουν στο να σταματήσει ο εκφοβισμός.
  • Να αποφεύγειςτο παιδί που σε εκφοβίζει και έχε πάντα μαζί σου ένα φίλο σου. Κάνε μια προσπάθεια να είσαι πάντα με ένα φίλο σου ή με μια παρέα. Κάνε και εσύ το ίδιο για κάποιο άλλο παιδί που μπορεί να είναι και αυτό θύμα εκφοβισμού.
  • Κράτα το θυμό σου. Είναι φυσικό να θυμώνεις, αλλά τα παιδιά που εκφοβίζουν  λαμβάνουν ικανοποίηση από αυτό. Στο βαθμό που μπορείς κάνε μια προσπάθεια να μην δείχνεις ότι έχεις θυμώσει.
  • Απομακρύνσου και αγνόησε το παιδί που σε εκφοβίζει. Πες του ξεκάθαρα να σταματήσει αμέσως και απομακρύνσου. Όταν αγνοείς τον εκφοβιστή αυτό σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεσαι και δεν σε νοιάζει. Τελικά ο εκφοβιστής θα σταματήσει να σε εκφοβίζει, όταν βλέπει ότι δεν του δίνεις σημασία.
  • Να θυμάσαι ότι , δεν φταις εσύ! Και να μην νιώθεις ντροπή για αυτό που σου συμβαίνει.
Άκουσε δύο ιστορίες για τον εκφοβισμό, γραμμένες και εικονογραφημένες από παιδιά.



πηγή


Στο παρακάτω βίντεο δύο φοιτητές αμερικανικού κολεγίου οργανώνουν ένα πείραμα με σκοπό να παρατηρήσουμε πόσα άτομα αντιδρούν όταν βρεθούν ενώπιον περιστατικών σχολικού εκφοβισμού (bullying). 

Στο πείραμα, λοιπόν, ο ένας εκ των δύο, ο "θύτης" ζητά επίμονα από το "θύμα" τη σχολική εργασία που είχε βάλει το θύμα να του γράψει, απειλώντας τον ότι αν δεν την έχει έτοιμη μέχρι το βράδυ θα τον "σπάσει στο ξύλο".

Την ώρα που το θύμα δέχεται αυτές τις φραστικές και σωματικές επιθέσεις, σε δημόσιους χώρους του κολεγίου, παρόντες είναι και άλλοι φοιτητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων προσπερνούν αδιάφορα ή και λίγο φοβισμένα.

Ελάχιστα είναι τα άτομα που κάνουν τη διαφορά επεμβαίνοντας και απαιτώντας από τον νταή να σταματήσει άμεσα να παρενοχλεί το "θύμα" -τα άτομα αυτά δέχονται στη συνέχεια τα συγχαρητήρια των δύο "ηθοποιών", για το θάρρος και την ηθική τους. Δείτε το πείραμα:





Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτό το πείραμα είναι ότι ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να σταματήσει αν κάθε παιδί επιδείξει θάρρος, δύναμη και αλληλεγγύη προς τον αδύναμο συμμαθητή του! Και είναι στο χέρι των γονιών να εμφυσήσουν στο παιδί τους τις αξίες αυτές -πριν πέσει και το ίδιο θύμα bullying.
πηγή