Σε
ζωντανή μετάδοση…
Την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 η Σελήνη θα περάσει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον Ήλιο, προκαλώντας ένα φαινόμενο γνωστό ως έκλειψη Ηλίου.
Η έκλειψη θα είναι ορατή από την Αθήνα και ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά όπως εξηγείται πιο αναλυτικά στη συνέχεια, λόγω της θέσεώς μας στη Γη, μόνο ένα μέρος του Ηλιακού δίσκου θα καλυφθεί από τη Σελήνη και έτσι η έκλειψη θα είναι μερική.
Το φαινόμενο θα διαρκέσει από τις 10:39πμ έως τις 12:49μμ, με το μέγιστο της έκλειψης να συμβαίνει στις 11:43πμ οπότε και σχεδόν το 31% του Ηλιακού δίσκου θα καλύπτεται από τη Σελήνη.
Η παρατήρηση της Μερικής Έκλειψης Ηλίου θα πραγματοποιηθεί με ειδικό ηλιακό τηλεσκόπιο στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην Πεντέλη. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει στις 10:39πμ και θα ολοκληρωθεί στις 12:49μμ.
Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει ότι η παρατήρηση του φαινόμενου της έκλειψης ηλίου με γυμνά μάτια εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, καθώς η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας δύναται να προκαλέσει εγκαύματα στον αμφιβληστροειδή.
Επισημαίνει δε, ότι συχνά οι επιπτώσεις δε γίνονται άμεσα αισθητές, καθώς δεν προκαλείται αίσθημα πόνου ή άλλο ερέθισμα, μπορούν όμως να προκαλέσουν μόνιμη και μη αναστρέψιμη βλάβη.
Σύμφωνα με οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, συνίσταται η αποφυγή έκθεσης των παιδιών στην παρατήρηση της μερικής έκλειψης ηλίου. Παράλληλα, επισημαίνεται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη η παρατήρηση του φαινομένου μέσω φωτογραφικών μηχανών ή από κάμερες κινητών τηλεφώνων.
«Το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί μόνο με τη χρήση εγκεκριμένων και πιστοποιημένων φίλτρων, καθώς τόσο τα γυαλιά ηλίου και οι κάμερες όσο και άλλα αυτοσχέδια γυαλιά δεν προσφέρουν καμία προφύλαξη» , καταλήγει η ανακοίνωση του γενικού γραμματέα.
πηγή
πηγή
Προσομοίωση της έκλειψης ηλίου της 29ης Μαρτίου 2009 |
Έκλειψη ηλίου ονομάζεται το φαινόμενο κατά το οποίο η Σελήνη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον ήλιο και τη γη, με αποτέλεσμα ορισμένες περιοχές της γης να δέχονται λιγότερο φως από ό,τι συνήθως. Μπορεί να είναι μερική ή ολική.
Κάθε έτος πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο εκλείψεις ηλίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός εκλείψεων ηλίου που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ένα έτος είναι πέντε.