ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Ατυχημάτων-16 Νοεμβρίου 2015

Επιστολή προς την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα


Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές,

Όλοι γνωρίζουμε τη δυσάρεστη πρωτιά που κατέχει η χώρα μας σε θανάτους από τροχαία ατυχήματα, όμως οι θάνατοι αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκτιμάται πανευρωπαϊκά ότι σε κάθε θάνατο από τροχαίο αντιστοιχούν δέκα (10) σοβαροί τραυματισμοί. Το Πυροσβεστικό Σώμα εμπλέκεται σε ένα τροχαίο ατύχημα εφόσον αυτό έχει ήδη συμβεί.  Πρωταρχικός ρόλος του πυροσβέστη-διασώστη είναι να απεγκλωβίσει το θύμα του τροχαίου ατυχήματος , είτε από μηχανικό εγκλωβισμό  όπου το όχημα έχει πάθει τέτοια ζημιά που δεν επιτρέπει στον επιβάτη να εξέλθει από αυτό μόνος του, είτε από φυσικό εγκλωβισμό όπου ο επιβάτης έχει εγκλωβιστεί με τέτοιο τρόπο ή συμπιέζεται από τα συντρίμμια του οχήματος που απαιτείται η δημιουργία πρόσθετου χώρου για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και η ασφαλής απομάκρυνσή του.





Αν βρεθείτε ποτέ στη σκηνή ενός ατυχήματος θα πρέπει να γνωρίζετε διάφορους κινδύνους  που ελλοχεύουν και πώς να τους αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά  προκειμένου να προστατεύσετε αποτελεσματικά τον εαυτό σας, τα θύματα του τροχαίου και τους λοιπούς παρευρισκόμενους.





  • Πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια της σκηνής του ατυχήματος.  Τοποθετήστε  προειδοποιητικό τρίγωνο τουλάχιστον 100 μέτρα από τη σκηνή του ατυχήματος για να προειδοποιεί τους επερχόμενους οδηγούς.  Ελέγξτε αν το όχημα είναι ασφαλές (πχ αν υπάρχει διαρροή καυσίμων, πεσμένα καλώδια ρεύματος κτλ) και εφόσον είναι μόνο τότε συνεχίζετε, διαφορετικά ειδοποιήστε τηλεφωνικά τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Σβήστε το αυτοκίνητο. Μην καπνίζετε. Ρωτήστε πόσοι ήταν οι επιβαίνοντες και αν υπάρχουν τραυματίες.
  • Ενεργοποιήστε τις υπηρεσίες Εκτάκτου Ανάγκης, καλώντας το 112 μπορείτε να ενεργοποιήστε ΕΚΑΒ, Πυροσβεστική, Αστυνομία και Λιμενικό.  Δώστε σαφείς πληροφορίες  για τον τόπο του ατυχήματος, τον αριθμό των τραυματισμένων και τη φύση τους, τον αριθμό και τον τόπο των εμπλεκόμενων οχημάτων και τυχόν ύπαρξη άλλων ειδικών κινδύνων.
  • Μην μετακινείτε τον τραυματία από το αυτοκίνητο εκτός και αν διατρέχει άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του μένοντας μέσα σε αυτό ή εάν δεν αναπνέει  και πρέπει να εφαρμόσει κάποιος από τους παρευρισκόμενους ΚΑΡ.ΠΑ (Καρδιοαναπνευστική  αναζωογόνηση).
  • Πρέπει να ξέρετε ότι σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα οι τραυματίες συνήθως έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ή κακώσεις σπονδυλικής στήλης. Γι’ αυτό ο απεγκλωβισμός τους  πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους διασώστες που έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τον απαραίτητο εξοπλισμό, διασφαλίζοντας τη μη περαιτέρω  βλάβη του τραυματία. Εμψυχώστε τον τραυματία και μην προβαίνετε σε λεπτομερή περιγραφή για την κατάστασή του.  Μην αγγίζετε με γυμνά χέρια τον τραυματία, υπάρχουν κίνδυνοι (αίματα, θραύσματα από γυαλιά κτλ).
  • Παραχωρήστε προτεραιότητα στα οχήματα Έκτακτης Ανάγκης, μια καθυστέρηση ολίγων λεπτών μπορεί να στοιχίσει τη ζωή ενός συνανθρώπου μας.


Ξέρουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε, οδηγήστε με ασφάλεια.

Επιπυραγός  Μαρία Ευτυχιάκου
Υποδιοικητής 1ου Π.Σ. Χανίων