ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Κυριακή, 15 Νοεμβρίου 2015

Υλικό για τη 17η Νοέμβρη

Α΄ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

Αναδημοσιεύουμε υλικό για την εορτή της 17 Νοέμβρη από την ιστοσελίδα του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.1) Φωτογραφικό υλικό:

α) Φωτογραφίες της εποχής

Κλικ στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο σύνδεσμο:


β) Μικρό εικονογραφημένο χρονικό των τριών ημερών (Τετάρτη 16/11 μεσημέρι - Σάββατο 17/11 ξημερώματα)

2) Videos - Ταινίες

α) Αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο Ντοκυμαντέρ - Αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου από το "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα"
β) Νοέμβρης '73  Ένα χρονικό των ημερών σε video (9')
γ) Στ. Παττακός  Θράσος και κυνισμός μέσα σε 40΄΄ 
δ) Το παραλήρημα του δικτάτορα  Παραληρηματικός λόγος
ε) Παττακός για βασανιστήρια  Ο λόγος που βάλαμε αυτό το βίντεο είναι για να διαπιστώσουν οι νεότεροι τον κυνισμό αυτού του ανθρώπου καθώς αναφέρεται στα βασανιστήρια της χούντας εναντίον των πολιτών.
στ) Το χρονικό της δικτατορίας Ντοκυμαντέρ του Παντελή Βούλγαρη 
ζ) Οι δίκες των Απριλιανών από το αρχείο της ΕΡΤ
η) Η δικτατορία των συνταγματαρχών Ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ
θ) "Η δίκη της Χούντας" , του Θεοδόση Θεοδοσόπουλου (1981) Ταινία ντοκυμαντέρ, με πρωτογενές ιστορικό υλικό, σχετικά με τη δίκη των πραξικοματιών της 21ης Απριλίου 1967. Ενδιάμεσα των ντοκουμέντων της δίκης προβάλλονται και ιστορικά ντοκουμέντα, από το μεταξικό καθεστώς ως την επιβολή της δικτατορίας
ι) 6 βίντεο για το Πολυτεχνείο και για το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων

ια) " Ο χρυσός αιώνας των δικτατοριών"  Μία αναδρομή σε έναν αιώνα  πραξικοπημάτων, υποτέλειας, δικτατοριών, εξάρτησης, βίας και νοθείας και ισοπέδωσης του ελληνικού λαού
ιβ) "Κύπρος 1974 - Συρία 2015"  Ένα φωτογραφικό ταξίδι στην προσφυγιά, πάνω στη μουσική του Λιβανελί, τους στίχους του Λ. Παπαδόπουλου και την ερμηνεία της Μ. Φαραντούρη

3.  Ηχητικά για το Πολυτεχνείο
40 ηχητικά αποσπάσματα, από το υλικό που κυκλοφορεί για τη Χούντα και το Πολυτεχνείο, μικρής διάρκειας και με κάποια σχετική χρονική σειρά για να είναι πιο εύκολα στη χρήση από τους συναδέλφους. Πατήστε εδώ για να μεταφερθείτε στο σύνδεσμο.

4. Γιορτές - Χρονικά - Θεατρικά - Δραστηριότητες

α) Η ιστορία μιας νύχτας (θεατρική παράσταση) του Δημήτρη Μαριόλη
β) Το καφενείον "Η Ελλάς"  (θεατρική παράσταση) του Δημήτρη Μαριόλη
γ) "Ντενεκεδούπολη" Διασκευή του έργου της Ευγενίας Φακίνου 
ε) Δικτατορία: Επιβολή, Αντίσταση, Εξέγερση  Χρονικό της Επταετίας (από συναδέλφους της δευτεροβάθμιας) 
στ) Το χρονικό της δικτατορίας: Το παραπάνω χρονικό, τροποποιημένο (συμπληρωμένο με ποιήματα και συνεντεύξεις) από το συνάδελφο Αλέξανδρο Καπακτσή

ζ) Τα μαγικά μαξιλάρια The sequence του Νίκου Χατζηορφανού, βασισμένο σε ομώνυμο έργο του Ευγένιου Τριβιζά

η) Η γιορτή της δημοκρατίας (Οι τέσσερις απαγορεύσεις του Απαρτίλαου) Θεατρική παράσταση για το Πολυτεχνείο βασισμένη στα "μαγικά μαξιλάρια" του Ευγένιου Τριβιζά. Επιμέλεια - επιλογή - διασκευή κειμένων: Αναστασία Τσιαχπίνη, Ανδριάνα Σκόρδου, Κατερίνα Ζαχαροπούλου .

θ) "Ήταν ένα πολυτεχνείο" των: Καλαποθάκου Σταυρούλας, Μάζαρη Μάριου, Φωτόπουλου Παναγιώτη. Κείμενα και ποιήματα για την επέτειο.

ι) "Τα αδέσποτα" της Σοφίας Ζαραμπούκα. Online διάβασμα - άκουσμα- ξεφύλλισμα του παραμυθιού, από τον ιστότοπο "Μικρός Αναγνώστης" .
5. Προτάσεις για παιδικά και εφηβικά βιβλία

α) Η συνέντευξη του οδηγού του τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου, στο ΒΗΜΑ της 9/11/2003
β) Η γνωστή - άγνωστη αντίσταση στη Χούντα Χρονολόγιο της αντίστασης κατά της Χούντας, από τη δημοσιογραφική ομάδα του Ιού της Ελευθεροτυπίας. 1967 - 1974. Επιλέξτε έτος στο κάτω μέρος της σελίδας.

δ) Ιστορικό αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο Από το blog edopolutexneio.blogspot.gr

ε) "Ανθρωποφύλακες" του Περικλή Κοροβέση (το βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή). Πρόκειται για τη συγκλονιστική κατάθεση του συγγραφέα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στη Διεθνή Αμνηστία, με την οποία γνωστοποίησε για πρώτη φορά στη διεθνή κοινότητα τα φρικτά βασανιστήρια που υφίσταντο οι πολιτικοί κρατούμενοι της Χούντας των συνταγματαρχών. 

στ) Η κακοποίηση των τραυματιών του Πολυτεχνείου  Μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τις αγριότητες που εκτυλίχθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο, όπου κατά κύριο λόγο μεταφέρονταν οι τραυματίες της βαρδιάς του Πολυτεχνείου. Δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στις 9/11/2003.θ) "Λαμόγια στο χακί" Επειδή τα τελευταία χρόνια επιχειρείται μία προσπάθεια προβολής της Χούντας ως «αδιάφθορης», διαβάστε τα απίστευτα (για τους «αφελείς» που προσπαθούν να την εξωραΐζουν) σκάνδαλα που ξέσπασαν επί Επταετίας.


Η περίοδος της δικτατορίας τελείωσε όταν η Χούντα κατέρρευσε στις 24 Ιουλίου του 1974 κάτω από το βάρος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Η εισβολή στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε τέσσερις ημέρες νωρίτερα (στις 20 Ιουλίου 1974) και αποτέλεσε παράβαση του καταστατικού χάρτη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Συνθήκης Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι γνωστή με την ονομασία Αττίλας Ι.
Το έγκλημα σε βάρος του κυπριακού λαού που συντελέστηκε με την τουρκική εισβολή το 1974, εκτελέσθηκε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και οργανώθηκε με την πλήρη συμμετοχή, συνενοχή και ευθύνη της ελληνικής αμερικανόδουλης χούντας. Η ευθύνη βαραίνει συνολικά τους δικτάτορες (βλ. σχέδιο για απαγωγή και εξόντωση του Μακαρίου το 1972) και όχι μόνο τον Ιωαννίδη. Συγκεκριμένα, οι δικτάτορες σχεδίασαν και εκτέλεσαν την απόπειρα ανατροπής της κυπριακής κυβέρνησης στις 15 Ιουλίου 1974. Το αρχηγείο του πραξικοπήματος ήταν στην ΕΛΔΥΚ, τις διαταγές τις έδωσαν Έλληνες αξιωματικοί και Έλληνες αξιωματικοί ηγήθηκαν των επιχειρήσεων. Πέντε ημέρες μετά, ακολούθησε η τουρκική εισβολή και η διχοτόμηση του νησιού. Τα γεγονότα οδήγησαν στην κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Ο φάκελος της Κύπρου παραμένει ακόμα και σήμερα κλειστός. Έχει δημοσιευτεί ωστόσο το πόρισμα της κυπριακής βουλής που είναι εξαιρετικά αποκαλυπτικό.

Συνταρακτικά έγγραφα παρουσίασε το 2012 ο Πρόεδρος της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, Μαρίνος Σιζόπουλος, στον τηλεοπτικό σταθμό Sigma Live.