ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Εντυπωσιακές ανθρώπινες κατασκευές στον κόσμο

Όταν ο άνθρωπος ξεπερνά τον εαυτό του!



Τροχός του Φολκέρκ


Σκωτία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρώπη


Ο τροχός του Φολκέρκ είναι μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου της Σκωτίας για την ένωση δύο από των πιο γνωστών υδάτινων καναλιών της, το Forth & Clyde Canal και το Union Canal.

Τα κανάλια αυτά πλησιάζουν μεταξύ τους κοντά στην πόλη Falkirk, αλλά έχουν αρκετά μεγάλη υψομετρική διαφορά αφού το Union Canal βρίσκεται περίπου 24 μέτρα ψηλότερα από το επίπεδο του Forth & Clyde Canal.

Για αυτό το λόγο κατασκευάστηκε το 2002 ο τροχός του Falkirk, που ουσιαστικά είναι ένα «ασανσέρ» για βάρκες και μικρά πλοία.

Αποτελείται από δύο βραχίονες, στα άκρα των οποίων βρίσκονται δύο δεξαμενές με συνδυασμένη χωρητικότητα 600 τόνων νερού, στις οποίες εισέρχονται τα πλοία για να μεταφερθούν από το ένα κανάλι στο άλλο.

Για να περιστραφεί ο τροχός κατά 180 μοίρες, απαιτούνται 5,5 λεπτά.


Μοναστήρι Taktshang (Φωλιά της Τίγρης)


Μπουτάν, Ασία




Το μοναστήρι Taktsan είναι ένα συγκρότημα βουδιστικών ναών που προσκολλάται σε ένα βράχο 3.120 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας στην πλευρά της άνω κοιλάδας Paro στο Μπουτάν.
Το μοναστήρι «Φωλιά της Τίγρης» είναι ένας από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και η πολιτιστική εικόνα του Μπουτάν χάρη στη μοναδική του θέση και τις απόψεις των γύρω μαγευτικών βουνών και των σμαραγδένων καταπράσινων κοιλάδων.
Η κύρια ιδιαιτερότητα του μοναστηριού είναι η απομονωμένη του θέση. Είναι προσβάσιμο μόνο από ορεινά μονοπάτια.



Πέτρα Ιορδανίας

Ιορδανία, Ασία


Στην έρημο της Ιορδανίας, μέσα σε ένα φαράγγι συναντάς μια πόλη που είναι λαξευμένη στους βράχους. Περπατάς σχεδόν ένα χιλιόμετρο μέσα στο φαράγγι, δεξιά και αριστερά βλέπεις βράχους σε 18 αποχρώσεις του ροζ χρώματος.

Εκεί, προφυλαγμένη από τις αντίξοεες καιρικές συνθήκες της ερήμου, οι Ναβαταίοι σμίλεψαν στα βράχια που φτάνουν ακόμη και τα 100 μέτρα, την πόλη τους.

Η αρχαία πόλη της Πέτρας στην Ιορδανία, είναι εθνικός θησαυρός και το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας. Βρίσκεται τρεις ώρες νότια του Αμμάν.


Τατζ Μαχάλ

Ινδία, Ασία



Το Τατζ Μαχάλ είναι κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία. Το συγκρότημα αναπτύσσεται γύρω από το μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Γιαχάν, Μογγόλος αυτοκράτορας, προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού.

Για την ανέγερσή του απασχολήθηκαν 20.000 εργάτες που ξεκίνησαν το 1632 δουλεύοντας καθημερινά, για να το ολοκληρώσουν το 1649. Πλην όμως για να ολοκληρωθούν όλα τα κτίσματα του συγκροτήματος χρειάστηκαν 22 χρόνια.

Το Τατζ Μαχάλ σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως, δείγμα της ινδομογγολικής αρχιτεκτονικής, που περιλαμβάνεται στα Μνημεία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Φράγμα τριών φαραγγιών

Κίνα, Ασία



Το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών είναι ένα υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Γιανγκτσέ, της Κίνας. Το φράγμα των τριών φαραγγιών είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής ενέργειας. Το φράγμα έχει ύψος 180 μέτρα και μήκος 2.335 μέτρα.

 Πέρα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το φράγμα έχει σκοπό να κάνει το ποταμό πιο πλωτό και να περιορίσει τις πλημμύρες , οι οποίες κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα ήταν υπεύθυνες για το θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.Το φράγμα όμως προκάλεσε την βύθιση αρχαιολογικών και πολιτιστικών μνημείων, την απομάκρυνση 1,3 εκατομμυρίων ανθρώπων από τις εστίες τους και οικολογικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου κατολισθήσεων.



Στριφογυριστός πύργος Καγιάν

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ασία




Ο πύργος Καγιάν, έχει φορά περιστροφής 90 μοίρες από τη βάση προς την κορυφή και βρίσκεται στο Ντουμπάι.

Ο πύργος κόστους 272.000.000 δολαρίων έχει έχει 307 μέτρα ύψος και 75 ορόφους, ενώ κάθε όροφος περιστρέφεται κατά 1,2 βαθμούς. Συνολικά περιλαμβάνει 495 διαμερίσματα.


Γέφυρα Μιγιό

Γαλλία, Ευρώπη





Η γέφυρα του Mιγιό είναι μια καλωδιωτή γέφυρα πάνω από την κοιλάδα του ποταμού Tarn στη νότια Γαλλία. Σχεδιασμένη από το Γάλλο πολιτικό μηχανικό Michel Virlogeux και το Βρετανό αρχιτέκτονα Norman Foster, είναι η ψηλότερη γέφυρα στον κόσμο.

Είναι η ψηλότερη γέφυρα σε δυο χαρακτηριστικά. Αφενός είναι η ψηλότερη σαν κτίσμα με συνολικό ύψος 343 μέτρα, αφετέρου έχει τη μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος με το οδόστρωμα να απέχει 270 μέτρα από το βαθύτερο σημείο της κοιλάδας.

Η γέφυρα έχει συνολικό μήκος 2.460 μέτρα και στηρίζεται σε επτά γιγάντιους πυλώνες. Η γέφυρα είναι τμήμα του αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Παρίσι με το Μονπελιέ και εξυπηρετεί καθημερινά 10.000-25.000 αυτοκίνητα.

Το συνολικό κόστος κατασκευής έφτασε το 400 εκ. ευρώ.




Μπουρτζ Χαλίφα

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ασία



Πρόκειται για τον ψηλότερο πύργο του Ντουμπάι του ταυτόχρονα αποτελεί το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο.
Το ύψος του φτάνει τα 828 μέτρα και από πολλούς θεωρήθηκε ένα αρχιτεκτονικό θαύμα καθώς ξεπερνά το προηγούμενο ρεκόρ ύψους που το κατείχε ο ουρανοξύστης Ταϊπέι 101 με ύψος 509,2 μέτρα. Μεταξύ άλλων διαθέτει 160 ορόφους, το γρηγορότερο ασανσέρ που λειτουργεί με ταχύτητα 64 χλμ την ώρα και διαθέτει πισίνα στον 76ο όροφο που θεωρείται η υψηλότερη στον κόσμο. Ένα επιπλέον δημοφιλές χαρακτηριστικό είναι το σιντριβάνι που βρίσκεται στον εξωτερικό χώρο του πύργου και το κόστος της κατασκευής του ανήλθε στα 217 εκατομμύρια δολάρια.


Πυραμίδα του Χέοπα (Γκίζα)

Αίγυπτος, Αφρική



Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ.
Είναι ένα από τα παλαιότερα,  μεγαλύτερα και πιο τέλεια «μνημεία» σε όλη την γη , το οποίο δημιουργήθηκε χιλιάδες χρόνια πριν. Αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό θαύμα  αλλά και ένα μεγάλο επίτευγμα της μηχανικής.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας (του Χέοπα) αποτελεί ένα  μοναδικό, συναρπαστικό, και απίστευτα περίπλοκο οικοδομικό επίτευγμα με  αρχαία δομή. Ακόμα μετά από τόσες χιλιάδες χρόνια που κατασκευάστηκε δεν υπάρχει ολόκληρη η εικόνα για το πώς οι αρχαίοι άνθρωποι κατόρθωσαν να χτίσουν κάτι τόσο τεράστιο και τόσο ακριβές.

Έχει ύψος 146,60 μ. και τέλεια τετράγωνη βάση με πλευρά 230,35 μ. , προκαλεί δε εντύπωση στους σύγχρονους ερευνητές για τα δεδομένα της εποχής της κατασκευής της. Έχει όγκο 2.521.000 κυβικά μέτρα, καλύπτει επιφάνεια 54.000 τετραγωνικών μέτρων και το υπολογιζόμενο βάρος της φθάνει τους 6,5 εκατομμύρια τόνους. Συμπεριλαμβάνονταν στα Επτά Θαύματα του κόσμου. Για την αποπεράτωσή της χρειάστηκαν 30 χρόνια δουλειάς από 100.000 εργάτες-δούλους, πολλοί από τους οποίους πέθαναν κατά τη διάρκεια κατασκευής της.


Σινικό τείχος

Κίνα, Ασία


Το Σινικό Τείχος είναι κινεζική οχύρωση που κατασκευάστηκε σταδιακά, προκειμένου να προστατευθεί η Κίνα από τις επιδρομές μογγολικών και τουρκικών φύλων. Η κατασκευή του ξεκίνησε σταδιακά από τον 7ο αι. π.Χ. αλλά η σημερινή του μορφή οφείλεται κυρίως στη δυναστεία Μινγκ . Το Tείχος εκτείνεται σε συνολικό μήκος 8.850 χλμ, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση, αποτελούμενο από 6.259 χλμ πραγματικού τείχους, 359 χλμ τάφρου και 2.232 χλμ φυσικών οχυρώσεων όπως λόφοι και ποταμοί. Αποτελεί έτσι το μεγαλύτερο σε διαστάσεις ανθρώπινο οικοδόμημα.