ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Το καπλάνι της βιτρίνας

Παιδικό μυθιστόρημα

Το "Καπλάνι της βιτρίνας" είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη  που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό.
Δημοσιεύθηκε πρώτη φορά το 1963.



Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, δανέζικα, φινλανδικά, νορβηγικά, σουηδικά, ρωσικά, βουλγάρικα, σλοβενικά, αλβανικά, τούρκικα, ουγγρικά, αραβικά, γιαπωνέζικα, κορεάτικα κτλ) , ενώ έχει αποσπάσει και το βραβείο ALSC Mildred Batchelder (Η.Π.Α.)

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Η Μέλια και η Μυρτώ είναι δυο κοριτσάκια που ζουν το 1936 σε ένα νησί του Αιγαίου. Ο παππούς τους, τους διηγείται αντί για παραμύθια μύθους και θρύλους για τους αρχαίους Έλληνες. Ο ξάδελφός τους, ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα, τις μαγεύει με την ιστορία ενός τίγρη  - το καπλάνι, όπως το λένε στο νησί - που βρίσκεται βαλσαμωμένο μέσα σε μια βιτρίνα στη μεγάλη σάλα του σπιτιού τους.  Λίγο λίγο μπλέκονται στο παιχνίδι του καπλανιού της βιτρίνας μικροί και μεγάλοι ύστερα από κάτι που συνέβη μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού, στις αρχές του Αυγούστου. 
Το βιβλίο έχει μεταφερθεί και στην τηλεόραση το 1990 από την ΕΡΤ σε μια σειρά 10 επεισοδίων. 


"Το καπλάνι της βιτρίνας"  (1990)
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΣΕΝΑΡΙΟ : Πέτρος Λύκας
ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Τάσος Ζωγράφος
ΜΟΥΣΙΚΗ - ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ : Σάκης Τσιλίκης
ΕΡΗΜΝΕΙΑ:  Νιόβη Αγγελίδου (Μέλια)  , Κορίνα Καραγιαννάκου (Μυρτώ), Νίκος Παπαχρήστου (παππούς), Ματίνα Καρά (μητέρα), Βαγγέλης Ζερβόπουλος (πατέρας),  Ευαγγελία Σέχα (θεία Δέσποινα) , Θάλεια Αργυρίου (Σταματίνα), Δημήτρης Βαένας ( Νίκος)










ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 10


*Αν κάποιο επεισόδιο δεν είναι διαθέσιμο από την ταινιοθήκη της ΕΡΤ, τότε μπορείτε να βρείτε το αντίστοιχο επεισόδιο και στο YOUTUBE.