ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Έχω διαγώνισμα...

Επιτέλους! Σαββατοκύριακο και… άνοιξη! Όμως πάνω που είχες αρχίσει να ονειρεύεσαι εξορμήσεις στην εξοχή και ποδήλατο στο πάρκο, το παιδί σου σε ενημερώνει ότι τη Δευτέρα γράφει τεστ στα μαθηματικά και την επόμενη επαναληπτικό στην Ιστορία. Ψυχραιμία! Τα διαγωνίσματα θ αποτελούν για πολλά χρόνια μέρος της ζωής με τα παιδιά. 
Της Φλώρας Κασσαβέτη με τη συνεργασία του Λάμπρου Γκρέκα, Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΜΑ in Εducation.
Κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όμως όσο οι τάξεις ανεβαίνουν, πέφτουν βροχή! Ο λόγος για τα διαγωνίσματα τα οποία δε χρειάζεται να αντιμετωπίζονται σαν μια δυσάρεστη ή στρεσογόνος διαδικασία στη ζωή του παιδιού. Σε καμία περίπτωση εξάλλου δεν είναι αυτός ο σκοπός της ύπαρξής τους! Το διαγώνισμα δεν είναι μια απλή αξιολόγηση επιδόσεων όπως νομίζουν οι περισσότεροι γονείς, αλλά προσφέρει πολλά στους μικρούς μαθητές:
  • Ενθαρρύνει το παιδί να μάθει να συγκεντρώνεται, να αποδίδει μέσα σε χρονικά όρια και να συνηθίζει από νωρίς σε μία διαδικασία που έτσι κι αλλιώς θα αντιμετωπίζει σ όλη τη διάρκεια της σχολικής ζωής, πιθανόν και μετά από αυτή. Γι αυτό τα διαγωνίσματα πλέον ξεκινούν απ τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και είναι όλο και πιο συχνά μέσα στην εβδομάδα όσο οι τάξεις ανεβαίνουν.
  • Όχι μόνο η διαδικασία του τεστ, αλλά και η μελέτη που προηγείται, ωφελεί το μαθητή. Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδειξε πως οι μαθητές που υποβάλλονται συχνά σε διαγωνίσματα βελτιώνουν τη μνήμη τους αλλά και την ικανότητα μάθησης. Πιο συγκεκριμένα η προετοιμασία για το διαγώνισμα βοηθά το παιδί να κωδικοποιήσει καλύτερα τις πληροφορίες απ ότι η απλή μελέτη, ενθαρρύνοντας τον εγκέφαλο να αποθηκεύει και να ανακαλεί πληροφορίες πιο γρήγορα.
Διαβάστε περισσότερα