ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ BLOG ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΡΗΝΙΔΩΝ.ΕΔΩ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ...

Σελίδες

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Αλευρόκολλα

Φτιάξε τη δική σου κόλλα

* κατασκευή με τη βοήθεια ενός ενήλικα
Η αλευροκόλλα είναι μια πολύ απλή στην παρασκευή και φτηνή κόλλα που μπορεί να φτιάξει ο καθένας μόνος του με απλά υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα.

Είναι κατάλληλη για οποιεσδήποτε κολλήσεις χαρτιού με χαρτί ή άλλα πορώδη υλικά (τούβλα, μπετόν, ξύλο) και χρησιμοποείται σαν υποκατάστατο της κόλλας στις αφισοκολλήσεις ή στην κατασκευή με χαρτοπολτό (paper mache). Όταν στεγνώσει αποκτά πολύ σκληρή υφή και είναι σίγουρα πιο δυνατή από την απλή κόλλα εμπορίου για χαρτί.



               Υλικά
  • Αλεύρι γενικής χρήσεως (εικ2)
  • Νερό (εικ3)
  • Αλάτι (εικ4)
  • Ξύδι
  • Ένα κατσαρολάκι ανάλογου όγκου με την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε (εικ7)
  • Έναν αυγοδάρτη ή μια ξύλινη πηρού να (ή οποιαδηποτε άλλο εργαλείο κουζίνας για ανακάτεμα έχουμε (εικ 5)
  • Ένα δοχείο αποθήκευσης (εικ9)
  • Ένα δοσομετρικό δοχείο (πχ μια κούπα εικ6)

Διαδικασία παρασκευής 

Βάζουμε το κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το νερό και μετά το αλεύρι σύμφωνα με τη δοσολογία που θέλουμε με ένα δοσομετρητή (η αναλογία νερού και αλευριού διαφέρει ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε να είναι η αλευρόκολλα.
Η συνηθισμένη αναλογία είναι από 1 αλεύρι / 4 νερό μέχρι 1 αλεύρι / 2 νερό. Εγώ χρησιμοποίησα την αναλογία 1 αλεύρι 3 νερό.)
Ανακατεύουμε από την αρχή και διαρκώς με έναν αυγοδάρτη πχ, για να μη δημιουργηθούν σβώλοι στο αλεύρι και να είναι ομοιογενές το μείγμα.
Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι για να δέσει πιο καλά η κόλλα και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή, γιατί πρέπει για να γίνει καλά η κόλλα η θερμοκρασία να είναι λίγο κάτω από το σημείο βρασμού του νερού. Αν ξεπεραστεί θα διαχωριστεί το αλεύρι από το νερό και θα πρέπει να το ξανακάνουμε από την αρχή.
Όταν το μείγμα μας γίνει ομοιογενές και πηκτό κάπως (σαν μια πηκτή σούπα) είναι έτοιμο. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει (προσέχοντας μην υπάρχει κάποιος σβώλος μέσα στο μείγμα τον οποίο αφαιρούμε αν υπάρχει) και είναι έτοιμη η αλευρόκολλα.
Μπορεί να διατηρηθεί για λίγες μέρες σε ένα δοχείο αν θέλουμε αλλά καλό είναι να χρησιμοποείται άμεσα γιατί αρχίζει να μυρίζει. Αν θέλουμε να διατηρηθεί λίγο καιρό προσθέτουμε στο μείγμα όταν βράζει μια δυο κουταλιές λευκό ξύδι (ανά κούπα αλευριού) ή ζάχαρη. Το ξύδι και η ζάχαρη είναι φυσικά συντηρητικά και θα το κρατήσουν λίγο παραπάνω (προσοχή αν βάλετε ζάχαρη, βάλτε τη στο τέλος της βράσης για να μην καραμελώσει). 
Όπως είπα και λίγο πιο πάνω είναι κατάλληλη για κολλήσεις με χαρτί,για χαρτοπολτό,για αφισοκόλληση ή για κολλήσεις πορωδών υλικών μεταξύ τους.